onsdag 29 mars 2006

Kritik mot biltullar skjuter bredvid målet


Häromdagen skrev Birgitta om miljöfrågor. Hon hade observerat en dekal i bakrutan på en bil med texten "Biltullar skadar allvarligt din privatekonomi". Det påminner mig om bilden här ovan som jag tog på Esplanaden i Kalmar i höstas.

Kritiken skjuter rejält bredvid målet. I stället för att fundera över varför biltullar införts så fokuseras enbart på de ekonomiska och politiska aspekterna, när fokus borde ligga på miljöaspekten.

Det får mig att tänka på hur Aftonbladet för några år sedan drev en kampanj om bensinskatten. Tidningen samlade in namnunderskrifter mot höjd bensinskatt. Aftonbladet hjärntvättar läsaren till att uppfatta att skatten enbart är negativ.

Under somrarna blir folk jätteupprörda över algblomningen. Turistnäringen gråter när badvattnet ser ut som rabarbersoppa. Alla förbränningsmotorer släpper ut kvävgas. Biltrafiken står för en tredjedel av kvävgasutsläppen varje år.

De blågröna algerna som blommar och blir rabarbersoppa har den speciella egenskapen att de kan ta upp kvävgas och omvandla kvävet så att även andra växter kan dra nytta av det. På så sätt tillförs 400.000 ton kväve till Östersjön varje år. Det leder till att Östersjön blir övergödd och igenväxt.

Och det är ju inget bra! Bilisterna som betalar bensinskatt och biltullar är alltså en tredjedel av denna orsak, så att säga. De andra utsläppsbovarna är jordbruket som också står för en tredjedel samt avlopp, skogsnäring och industrin som orsakar resten.

Den som åker omkring med dekaler mot biltullar eller skriver på listor mot bensinskatt kan inte klaga på algblomningen i sommar! Det värsta är att de förmodligen inte förstått det!

2 kommentarer:

crrly sa...

*hrrm* Det var Expressen som körde kampanjen mot bensinskatten...

Tomas Jonsson sa...

Jag tog uppgiften från en högskoleuppsats. Oavsett vilken kvällsdrake det var så förändrar det inget i sak. Aktionen bidrar till att dra fokus från miljöproblemet!