torsdag 23 mars 2006

Lögnen om progesterex sprider skräck

När jag får den här sortens e-brev så blir jag alltid direkt oerhört misstänksam. Där finns de klassiska ingredienserna.

Vanligen brukar det vara ett läkemedel med ett lite krångligt namn. Det brukar finnas någon hänvisning till forskningsvärlden. Alltid så finns någon hotande fara.

Den här gången handlar det om "progesterex" som sägs vara ett steriliseringspiller som veterinärer använder för att sterilisera större djur. Det är lögn och dikt alltihop. Enligt Läkemedelsverket finns inget sådant medel.

Progesterex sägs användas av våldtäktsmän på krogen. Diskret smusslas pillret ner i en intet ont anande tjejs glas. Kanske det kombineras med Rohypnol, en narkotikaklassad lugnande medicin. Sedan raggas offret hem och våldtas.
Förövarna kan få preparatet från alla veterinärer. Det är ofattbart lätt att få tag i och Progesterex kan vara nästa preparat som slår igenom i "nattlivet". Hur otroligt det än låter finns det internetsidor som beskriver hur du använder preparatet.
Avsikten med e-brevet från början kanske bara var ett skämt, kanske det var några medicinstuderande tjejer som skojade ihop brevet för att på skämt skrämma sina kompisar, eller testa om de gick på budskapet, vad vet jag.

Det tråkiga är att brevet nu fått som enda uppgift att skrämma tjejer! När jag surfar runt på några bloggar så är det också tjejer som gått på myten och sprider varningen vidare. Naturligtvis i gott syfte att varna sina systrar för ännu ett hot.

Kedjebrevet kan till och med sägas vara ytterligare ett argument för feministiskt självförsvar! Men det är också ett oseriöst inlägg som smyger sig in i feministdebatten och undergräver trovärdigheten i arbetet med att stärka unga tjejer.

Exempel 1
Exempel 2

"Progesterex" ger 37 000 träffar på Google. Men pillret har aldrig funnits. Allt är en vanlig Klintbergare, en vandringshistoria - uppdiktad från början till slut!

7 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Den här historien visar på vikten av källkritik. Inte minst på webben. Det är alltför många som inte är tillräckligt vaksamma mot de uppgifter de får från webben. Hoppas det här blir något det skrivs om i pressen så människor lär sig att ta uppgifter från webben med en stor nypa salt.

Anonym sa...

Hej, trodde väl att det var dikt fick mailet i dag, har aldrig hört talas om något sådant, Rohypnol
vet jag har använts i sådant syfte.
Skickade inte mailet vidare i alla fall.
Agneta

Birgitta Axelsson Edström sa...

Man kan verkligen undra vad som är avsikten med att sprida sånt här, från början alltså. Kan det möjligen finnas med i bilden att tjejer inte ska vara på krogen? Att tjejer ska ta det försiktigt med alkohol? Eller att tjejer som dricker på krogen får skylla sig själva om de tvingas till ofrivilligt sex?
Det är otäckt, men tanken finns ju där.... Risken finns att patriarkatet regerar fortfarande! Eller är det betydligt mer än en risk???

Anonym sa...

Att alla skickar vidare den handlar om att man vill varna alla sina kompisar. Sen att folk går på det är nog främst för att i verje mail står det att:
Birgitta Olofsson
Sjuksköterska, doktorand
Umeå Universitet

har skrivit detta och varnar för det. Jag tyckte iaf att det var otäckt att det "fanns" ett sånant piller som gjorde detta, men tänkte att det var något att kolla upp.. Börjar bli lie jobbigt med allt detta kedjebrev skickande.

Anonym sa...

Blir upprörd av vad du skriver.
Självklart ska man vara aktsam mot många uppgifter som finns ute på nätet, men det här tycker jag är en annan sak.
Hur kan du säga att du tror dig veta att allt är ett skämt och påhittat?
Du skriver att du tror att meningen med brevet var att skrämma tjejer.
Du bryr dig inte om att det finns bevis på detta då? Att kvinnor som har blivit våldtagna haft rester av kombinationen Rohypnol och Progresterex i kroppen. Och varför skulle man hitta så mycket information och varningar om det på t ex internet om det inte var på allvar och någonting man ska akta sig för?
Meningen med det e-mailet är att varna tjejer för att att ta emot och ställa ifrån sig drinkar, ifall drogen skulle smugglas ned i glaset.
Jag tar detta på allvar utan baktankar, och varnar mina vänninor.
För allvarligt talat, vem skulle vilja skämta om sådana här saker?

Tomas Jonsson sa...

"Att kvinnor som har blivit våldtagna haft rester av kombinationen Rohypnol och Progresterex i kroppen" tar jag som osannolikt eftersom det inte finns någotn drog eller något läkemedel med det namnet.

Enligt kedjebrevet kan förövarna få medlet från veterinärer. Men Läkemedelsverket som har översynen av alla godkända läkemedel har aldrig hört talas om progesterex och det finns inte hos veterinärer.

Det är en lögn och jag kan bara beklaga att du gått på den.

blivande sjuksköterska sa...

Myten har nu fått ny fart på Facebook... Det är ju en hemsk historia, så jag kan förstå varför vissa som inte tänker efter först, blint tror på det som står och skickar vidare till sina vänner i ren panik.
Jag (som är hästtjej) reagerade ffa på beredningsformen som detta "steriliseringsmedlet" har.. Alla som någon gång hållit på med hästar eller större djur vet att det inte är alldeles lätt att få i dem piller, och de flesta läkemedel för större djur ges därför som en pasta (oralt) eller genom injektion. Dessutom lät det oerhört skumt att man skulle vilja (och kunna...) sterilisera ston mha ett litet piller. Det är ju inte lika stor sannolikhet att ett sto blir tjuvbetäckt som att ex. en katt eller en hund blir tjuvparad...