måndag 13 mars 2006

Polisen väntade till nazisterna slagit färdigt

För en vecka sedan fick polisen veta att nazister strukit omkring på parkeringen och sagt att de "skulle göra ett besök" vid nästa träff. Det skedde utanför ABF:s lokaler i Vimmerby, där medlemmar i Socialistiska partiet hade en studiecirkel.

En av deltagarna gick till polisen och berättade vad nazisterna sagt. Men polisen ansåg inte att det var ett hot och tog aldrig upp nån anmälan.

Så igår kväll skedde det. Socialistiska partiet hade sin studiecirkel. Eftersom de kände sig otrygga hade medlemmar från Västervik anslutit sig till studiecirkeln. Totalt var de tio medlemmar i lokalen.

Strax efter klockan arton, när de börjat studera arbetarrörelsens historia så stormade nazisterna in. De flesta var maskerade. Vilt slagsmål utbröt då nazisterna välte och slog sönder bord. De gick till anfall med påkar och lokalen slogs sönder. Nazisterna fick tag på en svensk fana som stod i ett hörn och högg med flaggskaftet mot magen på en av ungdomarna.

De livrädda ungdomarna försökte skydda sig så gott de kunde. Samtidigt larmade de polisen. Men polisen gav knappast nåt skydd. Närmaste polispatrull fanns i Västervik, fem mil bort. Tre av ungdomarna fick föras till sjukhus med ambulans efter att bland annat blivit slagna i huvudet.

Med polisens uppklarningsprocent och naiva inställning mot nazister så lär aldrig det här bli uppklarat. Nazisternas bärsärkargång är ett direkt angrepp på demokratin. Polisen hade goda förutsättningar att vara förberedda, men med all tydlighet visar polisen att man inte prioriterar den här sortens brottslighet.

Socialistiska partiet kommenterar angreppet på sin hemsida. Där konstaterar man det uppenbara i att nazister försöker skrämma socialistiska partiet till tystnad. Men en ledamot från socialistiska partiets styrelse i Västervik lovar att man kommer fortsätta arbeta mot rasism och främlingsfientlighet.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Med polisens uppklarningsprocent och naiva inställning mot nazister så lär aldrig det här bli uppklarat."

Vilket i så fall stämmer rätt bra med hur det gick vid attentatet mot Norrskenflamman. Skillnaden mot nu var att då dog flera kvinnor och barn.
Ja, ska man vara petig så blev väl attentatet mot Norrskensflamman uppklarat fast de skyldiga, bl a ett polisbefäl, fick mest symboliska straff. Jag är övertygad att om, säger om, detta nya också blir uppklarat så blir väl straffen knappt kännbara.
Vi får se hur det går.

Tomas Jonsson sa...

Det tråkiga är att jag känner hur jag blir arg på polisen när jag borde bli arg på nazisterna. Det beror väl på att man vet vad nazisterna står för, medan man upplever ett enda stort svek från polisen.