tisdag 14 mars 2006

Tankar på distans från nazistattacken i Vimmerby

Socialistiska partiet tar det säkra före det osäkra och byter till en hemlig lokal inför nästa veckas möte. Detta efter att nazister stormade deras senaste möte och misshandlade deltagarna.

När jag såg att de byter lokal så kändes det som en eftergift för nazisterna. Att de lyckades skrämma socialisterna på flykten. Men samtidigt är det helt klart att de inte lyckades bräcka demokratin. För socialistiska partiet fortsätter med sin grundlagsskyddade mötesverksamhet.

"Brott mot demokratin" är återkommande rubriker i kommentarerna efter söndagskvällens attack i medier som värnar demokrati och yttrandefrihet.

Borgerliga Barometern kopplar däremot attacken direkt till undermålig krimalpolitik och generaliserar genom att klumpa ihop bruna och röda (Tänk om de avser hudfärgen?):
Så har alltså en oansvarig kriminalpolitik och men medvetet tillåten polisbrist nu alltså även direkt inverkat på möjligheten att hålla politiska möten. Om det sedan är bruna eller röda våldsverkare som slår till är i sig likgiltigt.
Konkurrerande Östran ser dock att det handlar om polisens egna prioriteringar som brister:
I en demokrati måste vi alltid stå upp för de fundamentala medborgerliga rättigheterna. En av dessa är att rätten att få bilda partier och bedriva politiskt arbete. I en demokrati diskuterar och debatterar vi med våra politiska meningsmotståndare. Men deras rätt att få uttrycka sin åsikt och få bilda opinion för sin sak står över allt annat.
Igår tvivlade jag på att polisen kommer att ens försöka lösa brottet. Idag känns det något mer positivt. En av nazisterna var omaskerad och var igenkänd av mötesdeltagarna. De attackerade tyckte sig även känna igen några av de övriga. Polisen fick också fram en del DNA-spår i lokalen.

Lyckas man knyta någon av de utpekade nazisterna till spåren inne i lokalen så är de förhoppningsvis rökta!

1 kommentar:

Gun Mälberg sa...

Gun Mälberg Emmaboda
Hej Tomas jag skall försöka mig på detta medium. Det är inte utan att man undrar vad som kommer att hända härnäst, frånvaron av poliser och allmänt moraliskt mod. Jag har hittat en helt fantastisk bok skriven av Eduardo Galleano Bakvända världen, ett citat så du förstår vad den handlar om: Nicolás älsklingsfaster dog lungt och stilla i sömnen i sitt hem i Paraguays huvudstad Asunclón. Nicolás,som var sex år och hade tusentals tvetimmar bakom sig, frågade: - Vem var det som dödade henne?