fredag 30 juni 2006

Ännu en fabrik försvinner

Idag är sista dagen som det jobbas i lokalerna vid ABB Fårbo. Fabriken läggs ner och produktionen flyttar till ABB Figeholm, fem kilometer därifrån, respektive till ABB:s anläggningar i Polen. 30 personer blir arbetslösa.

Hösten 1988 arbetade jag ett halvår i fabriken i Fårbo. Den var en filial till fabriken i Figeholm. I Figeholm tillverkas presspan som är en slags isolationsmassa. Vid fabriken i Fårbo gjordes olika detaljer av isolationsmaterialet. Dessa detaljer träs sedan på olika strömförande delar i transformatorerna.

Själv gjorde jag "tassar". I färdig form liknade de skor. Till min station kom skivor med presspan, som påminner om masonit. Dessa skivor sågades i lämpliga storlekar och lades sedan i blöt. När de var mjuka och sladdriga fick man dela upp skivan i olika skikt och forma den runt en aluminiumform. Sedan bankades detta paket ner i ett ytterhölje av aluminium. Därpå satte man in den i en särskild UV-ugn för torkning.

Hade man slarvat och råkat få massan för tunn på något ställe blev det kortslutning under torkningen och en reparatör fick komma och svetsa och fixa till formen. Det var ett hantverk som krävde en händig personal.

Nu läggs fabriken ner och tillverkningen flyttar delvis utomlands. ABB kommer att maximera sin vinst. 50 arbetare får lämna fabriken. Omkring 30 av dessa är uppsagda och går en oviss framtid till mötes.

Det var en annan tid då. Jag slutade vid jul 1988 - hade inget jobb klart. Efter mellandagarna ringde jag runt till några olika industrier i Oskarshamn och fick tre erbjudanden. Det var högkonjunktur och fanns massor med industrijobb.

Nu har alla industrier lagts ner eller flyttat till låglöneländer. De som förväntar sig ett industrijobb ska helst ha högskoleexamen, fläckfritt förflutet, absolut inte vara socialist! Det ska finnas läkarintyg på att man är frisk och aldrig tänker bli sjuk eller skaffa barn.

Disponenten på Figeholms Bruk bor inte längre i disponentvillan på Fabriksvägen. Bruket köptes på 1970-talet av Asea som sedan gick ihop och blev ABB och vem som äger det idag vete fan... Ägaren till Figeholms Bruk bryr sig inte det minsta om Figeholm eller Fårbo. De lyssnar enbart till aktieägarna som ständigt vill se större vinster.

Det har blivit kallt på arbetsmarknaden. Och det är inte fackets fel. Det är inte arbetarnas fel. "Vänd aldrig blåstället efter vinden", som Veiron i ottan sa en gång... Kampen fortsätter! Håll fanan högt!

Inga kommentarer: