lördag 17 juni 2006

Vänstern underrepresenterat media

Vänstern är kraftigt underrepresenterad i media. Varje månad undersöker företaget Agent 25 vad tidningarna skriver om. Över tusen olika svenska medier som publiceras på internet granskas. Senaste månaden är inget undantag:
Socialdemokraterna 3762
Miljöpartiet 2836
Centerpartiet 2522
Moderaterna 2417
Folkpartiet 2142
Kristdemokraterna 2091
Vänsterpartiet 955
Tidningarna har ett självpåtaget ansvar att spegla samhället objektivt. Det omfattar även vänsterpartiet. Naturligtvis går det aldrig att få millimeterrättvisa. Men statistiken talar inte heller om millimetrar utan om betydligt större avstånd.

Vänsterpartiet har också ett ansvar att föra ut sin politik. Det sker genom presskonferenser, pressmeddelanden, olika utspel och en politik som faktiskt påverkar samhället.

Observera att jag här inte tagit någon hänsyn till vad som skrivs om vänsterpartiet. Det har däremot Kalle bloggat om. Även om han bara tittar på en artikel så är det ändå något som känns igen.

Vänsterpartiet vill ofta verka
som ett utomparlamentariskt parti. Genom att skapa debatt, provocera och utmana etablissemangets normer (återigen detta maktcentrum). Men om vi ska vara ett utomparlamentariskt parti så borde siffrorna se radikalt annorlunda ut!?

Eller kan det helt enkelt
vara så att ägarstrukturerna i mediavärlden avspeglas på redaktionssidorna?

2 kommentarer:

olydig sa...

Nej nej, Thomas. Du har fel. Du vet väl om att media är vänstervriden..?

;-)

Tomas Jonsson sa...

Ja just det... Göran Rosenberg då va?
;-)