söndag 9 juli 2006

Sommarfesten i Malexander


För fjärde året i rad arrangerar trubaduren Henrik Tröst åter en sommarfest i det lilla östgötska samhället Malexander. Tröst inledde naturligtvis med en halvtimmes konsert.


Sommarfesten har blivit en tradition och i år var närmare femtio personer på plats för att lyssna till musik, bada och grilla. Hälften av publiken bestod av musiker som också hade egna konserter.


Några av dem som uppträdde var Michael Nystås, Göteborg, Dick Lundberg, Nyköping, Mattias Dristig, Göteborg, Peter Trygg, Motala, och Ingemar Ragnemalm, Linköping.


Det digra spelschemat hänger på gaveln av scenen. Artisterna avlöser varandra och det finns stora möjligheter för hela publiken att delta under kvällen.


En smal slingrande väg runt Sommen leder fram till det lilla samhället Malexander. Det är oerhört vackert med en väldigt omväxlande miljö med stora nivåskillnader. Berg, dalar och åsar.

Sommarfesten äger rum på en liten gård där Henrik Tröst har sitt föräldrarhem. Frikostigt öppnar de upp gården för sommarfesten. Den lilla scenen på gaveln av ett litet hus med bastu är döpt till Copacabana. Vänder man blicken ut från scenen så öppnar sig Sommen - en av Sveriges större insjöar - insprängd mellan Kisa och Tranås. Där ligger sommarfestens campingområde där det finns goda möjligheter för bad i den ljumma Sommen.


Ingemar Ragnemalm tycker synd om moderaterna som inte har några kampvisor. Därför har hyllar han dem med en moderatvisa
Jag vill inte vara med och betala busstrafik till Näverkvarn,
Jag vill inte vara med och betala skola innan jag har barn
Ingemar fortsatte med sina underfundiga visor som tagit fasta på tendenserna i samhället. Pokemon handlar om hur samlandet på pokemonbilder gör en hel familj utslagen. Polisbil lockade hela publiken till allsång i refrängen - genom att låta som en polisbil.


Ingen rök utan eld. Kalmarfolket framförde ett spex på vers om hur det gick till när påven Benedictus utsågs. Smygrökning ledde till att kardinalerna i desperation fick ta första bästa person, vilket råkade vara en vaktmästare...

Vi som deltog på festen i Malexander är alla vänner till Henrik Tröst. Han har hittat oss på olika sätt genom årens lopp. En del har hängt med ända sedan uppväxten i Malexander. Några träffade han i Göteborg, där han arbetade som ungdomsledare.

Andra träffade Henrik i Kalmar där han pluggade och arrangerade högskolans spex. Där träffade han sin Karolina som jag läste några kurser med och vips så lärde jag känna Henrik via henne. Nu jobbar han i Karlshamn och hans lärarkollegor därifrån var naturligtvis också med och spelade i Malexander.


Sommen Waterboys spelade underbara covers, bland annat av Torsons gamla klassiker Jag minns en gammal bil... Dessutom hade de satt svenska texter till bland annat Dep Purplehiten Smoke on the Water. På svenska blev det naturligtvis Rök över Sommen (kyrkan står i brand)... Då var det allsångsvarning!

Hatten som ligger till höger
på scenen användes för att samla in pengar till ljudanläggningen som kostade femhundra spänn. Det behöver inte vara dyrare att arrangera festival.

Och värre blev det när hela kvällen avslutades
med öppen scen och vi betade av Asta Kask, Ebba Grön och allt annat som måste betas av när det är festival.

Fler bilder från lördagskvällen i Malexander finns här. Tack Henrik och Karolina för en fantastisk kväll, vi syns i Malexander på sommarfesten 2007!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du kom & för en fin rapport! En liten rättelse bara, det var Karolinas kollegor jag lirade med (jag är bara springvikarie!)!

Som sagt, stort tack och välkommen igen! /Tröst

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Tomas.. Vilka bilder.. jag vill oxå ha en digitalkamera, väntade mig att någon skulle köpa en denna dag när jag fyller år men icke sa Nicke, de blev inge nu heller :-) Men man får vara glad ändå. Du gjorde ett bra jobb med vårt utskick.

Ha de gott kamrat.

Elina sa...

Wei, jag var på Sommarfesten för första gången i somras i och med min jobbtid på gästgiveriet och det var lugnt en av de bästa av kvällar den sommaren! Omgiven av trubadurer, där satt man bra må jag lova.

Tomas Jonsson sa...

Elina: Visst var det härligt! Duktiga musiker, avslappnad stämning och stor bredd på det som bjöds från scenen.