torsdag 7 december 2006

Ryssby kyrka och julkonserter


Så var då årets tre julkonserter avverkade. Jag tror att det är första julen som jag inte varit förkyld just den här veckan. Och rösten höll till tre konserter tre dagar i rad!

I tisdags sjöng vi i Mortorps kyrka, igår i Gröna salen på Kalmar slott. I kväll har vi haft konsert i den nyuppförda Ryssby kyrka i Rockneby. Det var första gången som jag besökte Ryssby kyrka och det var en fantastisk upplevelse.

Konserten med den vanliga julrepertoaren och några andra passande godbitar varade en timme. Dessutom sa kyrkoherde Torbjörn Stille några ord. Inte en endaste pepparkaksgubbe kunde förnimmas.

Kyrkan brann i april 2001 och totalförstördes. Jag bevittnade branden och skrev om den otäcka upplevelsen. Endast fyra stenväggar återstod när återuppbyggnaden började. Samhället har förändrats och kyrkolivet ser annorlunda ut idag mot hur det var för några hundra år sedan.

Då var koret enormt med mängder av bänkrader och plats för många hundra människor. Ett enda stort rum. Idag har man minskat ner koret. Det finns ett flertal smårum mellan vapenhuset och koret. Och en enorm läktare där det också finns några rum. Dessutom hiss, rejäla toaletter och ett kök. Allt i kyrkan!

Konserterna, våra tre konserter med Högskolans kammarkör, blev väldigt bra! Vi har tränat sedan i september. Vi är alla duktiga körsångare och många av oss har varit med i den här kören under lång tid. Vår körledare drillar oss utan att ge vika på kvalitén.

Nu återstår några olika beställda konserter och en examenskonsert i januari. Därefter är det dags att börja med en sommarrepertoar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: