tisdag 24 april 2007

Polisen kastar sten i glashus

När polisen nyligen tog hand om en berusad ung flicka i Oskarshamn så valde de att köra till den nedlagda och stängda akuten i stället för att ringa efter en ambulans med medicinsk expertis. Först när Kling och Klang upptäckte att dörren var låst till akuten så ringde man efter ambulans. Ambulansen tog tio minuter på sig att komma fram.

Men tro nu inte att poliserna är ödmjuka inför situationen och kan medge att de kanske inte följt gängse rutiner. Nä, i stället slår man på stora polistrumman och går ut och kritiserar landstinget för detta.

Om det är några som utmärkt sig för att hålla dörrarna stängda, vara ineffektiva och strunta i att sköta sitt uppdrag så är det polisen. Om detta kan exempelvis historien från Färjestaden berätta, där polisen mitt på blanka eftermiddagen larmades till ett pågående inbrott av en villaägare som jagade efter inbrottstjuven. Från Kalmar tar det högst en kvart att köra. Men polisen behagade inte åka ut förrän nästa dag. Och då var inte tjuven kvar...

I Kalmar län finns ungefär 350 poliser. Merparten av dem sitter inne på sina kontor och vässar pennor medan samhället kriminaliseras alltmer. Och nu vill man utöka med ännu fler poliser. Det vore bättre om polisen organiserade om sig så att allt folk som sitter inne på stationerna och häckar vågade sig ut på gator och torg för att göra sitt jobb!

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

bert sa...

Jag har tidigare ansett att vi haft samma situation här i Norrbotten. Men med en ny länspolismästare har jag börjat se förändringar. Och givetvis skall poliser jobba ute bland folk, när folk är ute. Det är deras roll.

Nu ser man allt oftare patrullerande polis på gatorna. Det såg man inte för ett år sedan.

Anonym sa...

Nja, jag undrar vad poliserna skall göra utomhus som vandrande luffare när det inte är stora evengemang. Klart att den mänskan som ser dem patrullera blir lugnare, men det minskar inte brottsligheten eller ytterst marginellt om de händelsevis råkar vara på plats när brott pågås. Det är viktigare att se till att effektivisera utredningsrutinerna och få igång brottsundersökningarna, många inbrott läggs ned p.g.a. "brist på bevis" eller "brott kan inte styrkas".


Snutarna kör Mercedes i detta land, i andra länder går det bra att köra med SEAT Toledo. Att skylla på landstinget/annan är ochså en klassiker, aldrig gör de själva fel mot pundare som Osmo Vallo.

Anonym sa...

Ja bra rytet tomas du välkommen kolla in min blogg kan vara nåt som intresserar kanske /Micke

Elisabet sa...

Jag håller inte alls med dig Tomas!

Att dra hela poliskåren över en kam .,. nää, det köper jag inte.

Det är ju cheferna som beslutar vad som ska göras .., du må tro att det finns drösvis med poliser som vill göra annat än "vässa pennor".

När vi bodde hemma i Malå var exet chef för stationen där och var enda polisen i samhället, - kollegan bodde fem mil bort - förstärkning, om det skulle behövas, tretton mil bort.

Hur ofta som helst ringde människor hem till oss och ville ha hjälp med olika saker .., "kan du be att Tommy kommer hit .., det är slagsmål på hotellet och vi fixar det inte ...?"

Otaliga var de gånger han lämnade kvällsfikat och cyklade/sparkade/tog bilen och åkte iväg ensam.

Så att bara svepa iväg om hur odugliga poliser är, nä, det köper jag inte.

Äjmen.