tisdag 25 september 2007

Skillnad på folk och folk


Tidningen Nyheterna presenterade i fredags två artiklar som visar på att Oskarshamns kommun sorterar bort icke önskvärda invånare.
Fick ingen lägenhet
- trots att kommunen var skyldig att hjälpa misstänkte mördaren
Nyheterna 21/9 sid 3
Förra veckan knuffades en handikappad kvinna utför en balkong i centrala Oskarshamn. Den som misstänks ha knuffat kvinnan och som nu sitter anhållen misstänkt för mord var inneboende hos kvinnan som tyckte synd om honom. Mannen har svåra psykiska bekymmer och föll mellan stolarna när varken psykvården eller socialtjänsten i Oskarshamn ville hjälpa honom, då han flyttade till kommunen i somras.

Klart och tydligt framgår också att Oskarshamns kommunala bostadsbolag Byggebo inte fyller uppgiften som allmännytta, utan kalkylerar lika kyligt som resten av den kapitalistiska bostadsmarknaden.
- Vi har som policy att hyresgästerna ska uppfylla vissa kriterier och det gjorde inte den här mannen.
Boendekonsulent hos Byggebo i Nyheterna 21/9
Bläddrar man fram till sidan sju i samma tidning så möter en helt annan bild om hur kommunen vill ta emot nya invånare.
Bonushäfte och brev
Nyinflyttade skall känna sig välkomna med bättre mottagande
Nyheterna 21/9 sid 7
Artikeln berättar att nya invånare i kommunen ska få ett bonushäfte värt 8270 kronor med rabatter på restauranger, i simhallen och vissa butiker. Nyinflyttade får också ett välkomstbrev som undertecknats för hand av kommunalrådet och kommundirektören.

Nyinflyttade ska också bli uppringda av kommunen som ska kolla hur mottagandet upplevs och om det finns något som den nye invånaren undrar över.

En 64-årig kvinna miste livet och en 42-årig man har fått sitt liv förstört eftersom Oskarshamns kommuns mottagande inte fungerade.

Tidigare artikel om allmännyttan.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Jag är inte alldeles helt säker på att jag vill ha en granne som, om han blir ilsken, puttar ut nån från balkongen.
Helt ärligt.
Under flera år på 70-talet hade vi en familj boende under oss .., mannen var alkoholiserad och det var lägenhetsbråk och knivslagsmål och gud-vet-vad flera gånger och man levde med en ständig skräck.

Däremot tycker jag att det är synd att psykvården inte fungerar som den ska, vilket ju till syvende och sist förmodligen är något som politiker har orsakat.
Tror jag.

Tomas Jonsson sa...

Det finns nog ingen som vill ha en alkoholist som granne. Det finns nog inte heller någon alkoholist som vill vara alkoholist.

Psykvårdens nedmontering var inte lyckad. Det beror nog inte på politikerna, utan snarare på väljarna som hellre ville ha lite lägre skatt än en bra psykvård.