lördag 19 september 2009

Lärarnas a-kassa är riktigt usel


För drygt fyra veckor sedan skickade jag in en ansökan om arbetslöshetsersättning till Lärarnas a-kassa. Sen hände ingenting.

Förra veckan så tänkte jag att det nog är bäst att ringa och höra om det är något som saknas. De har telefontid två timmar per dag. Jag har på tre olika dagar ägnat mig åt att under telefontiden försöka komma fram. Men varje gång får jag höra en telefonsvarare som meddelar att:
Vi har telefonkö, var vänlig försök senare.
De klarar alltså inte att svara i telefon! Om trycket är för stort på telefonerna så kanske telefontiden behöver förlängas eller antalet telefonister utökas!? Om fler oklarheter kan klaras av genom telefon så skulle den övriga handläggningen gå smidigare och kräva mindre jobb. Igår tröttnade jag i alla fall och skrev ett e-brev.
Jag skickade in min ansökan för fyra veckor sedan och har inte hört ett ljud från er. Enligt den handläggningstid som ni anger på hemsidan så borde det varit klart för länge sen. Börjar undra vad som är problemet?
Och kl 08.41 idag lördag kom det ett svar
Hej!
Jag har precis tittat på ditt ärende och kommer sända brev angående de kompletterande uppgifter som vi behöver, det är följande intyg;

Arbetsgivarintyg i orginal för allt du arbetat under perioden 2008-08-01 - 2008-08-11

Intyg ifrån arbetsgivaren över utbetald sjuklön för perioden 2008-08-01-2009-06-17

Om du erhållit ersättning ifrån Försäkringskassan under perioden 2008-08-01 - 2009-07-31 vill vi även ha intyg ifrån dom som visar på summa samt omfattning per månad.
Lärarnas a-kassa skriver att de ofta blir beskyllda för att ha långa handläggningstider men att de anser sig oskyldiga. Själva anser de nämligen att handläggningstiden är tiden från det att handlingarna i ett ärende är kompletta tills det att pengarna utbetalats. Då tar det två veckor. Nej det är klart, att de inte vill skryta med att det tar fyra veckor för dem att öppna ett kuvert och titta vad som är i.

Läs detta försvarstal om handläggningstider på deras hemsida för att komma i stämning.

Jag har enbart haft tillfälliga anställningar, ofta läsårsanställningar, de senaste femton åren och därför varit i kontakt med a-kassan så gott som varje sommar. Hittills har de alltid krävt kompletteringar. Och året efter så förekommer jag genom att skicka med de extra handlingar de begärde året före, men då kräver de nya kompletteringar.

Svaret på deras tre begärda kompletteringar är nej. Jag har inte arbetat de angivna dagarna och inte fått nån sjuklön eller ersättning från Försäkringskassan. Men det räcker absolut inte att jag svarar det i ett e-brev. Det räcker förmodligen inte att jag skickar in ett underskrivet brev, utan det behöver förmodligen verifierade handlingar från berörda arbetsgivare och myndigheter för att "riktigt kunna bedöma min ansökan", som de brukar skriva.

Jag väntade till efter terminsstarten med att söka a-kassa, med förhoppningen att jag skulle hitta ett jobb och slippa den här byråkratiska skiten. Osmidighet och ineffektivitet är nämligen dygd och föredöme hos a-kassans handläggare.

Fantasin är obegränsad hos Lärarnas a-kassa. Men efter femton år så får de ändå anstränga sig för att hitta på något nytt sätt att jävlas. Det är riktigt uselt med tanke på att jag betalar dem för att ha ett ekonomiskt skydd om jag blir arbetslös!

- - - - -
Uppdatering: Även P3 Nyheter har tagit upp det här.

20 kommentarer:

Jonny sa...

Känner igen det där från mina kontaker med AEA, även om det kanske har varit något smidigare.

De förstår inte vad alla dessa kompletterinskrav kan ställa till. Många klarar inte att vänta på utbetalning alla de veckors fördröjning som kompletteringar ofta innebär. Om man därtill lägger den långa handläggningstiden innan de kräver kompletteringarna, så...helt oacceptabelt.

Fredrik sa...

Tomas, den är usel eftersom de inte håller vad de lovar, men ändå bäst av alla... då det gäller handläggningstider. Gode Sverker som står på din sida har tidigare i år granskat detta och Lärarnas tar som regel 8 veckor på sig. Elektrikernas tar 25 veckor!

http://www.iaf.se/upload/genomstromningstider/tider_aug_2009_grundbelopp.jpg

Mvh, Fredrik.

Cecilia N sa...

Jag satt och ringde runt med en enkät om hur din akassa sköter sitt jobb, sett från "din sida" för några år sen. I två års omgångar. Och jag upplevde ändå (utifrån de jag talade med, som ju inte var alla som blev uppringda) att det skett en viss förbättring mellan åren.

Trist att de inte hunnit bli perfekta.

Hoppas att pengarna kommer pronto!

Tomas Jonsson sa...

När jag lämnade industrin i mitten av 1990-talet så tillhörde jag Industrifackets a-kassa. Det var en kvinna i Växjö som alltid skötte mitt ärende och man fick tag på henne i telefon och hon servade mig verkligen.

Sen gick jag med i Lärarnas a-kassa och jag hatade det från början. Det krävdes alltid en massa kompletteringar och jag var skittrött. När jag började plugga gick jag därför raskt över till Akademikernas a-kassa. Men det var samma sak där och förra året bytte jag tillbaka till Lärarnas a-kassa.

Jag skulle önska att det går att få tag på dem i telefon och få råd om vad de behöver för handlingar direkt. Samt att de lägger av med den där opersonliga myndighetsattityden. Det är en försäkring som jag köper av dem. Jag är kund och de ska serva mig. Nu känns det mest som om de gör vad de kan för att skapa byråkratiskt arbete åt sig själva. Jag hamnar då i kläm.

Anonym sa...

Jag har försökt ringa dem i veckor nu och det enda man kommer till (precis som du skrev) är en telefonsvarare som säger att det är kö och att man ska försöka senare. Min sambo lyckades komma fram....?? Då berättar de att de är 2st som sitter och tar emot alla samtal? Helt otroligt. Jag var arbetslös i somras och har ännu idag inte sett till några pengar. Det är kompletteringar hit och dit. Nu sist så påstår de att jag sökt csn för hösten 2008.. (vilket jag inte har eftersom jag var föräldraledig då) Så nu tar det ännu en liten tid innan någon utbetalning kan ske.. för som sagt, det räcker ju inte med att man säger att så inte är fallet och att CSN nog fått det där om bakfoten.. utan jag måste bevisa med intyg att jag verkligen verkligen inte studerat under denna tid som de påstår...

Behöver jag tillägga att jag ska byta a-kassa omg?

Jonas sa...

Intressant att hitta fler.
Jag är med i lärarnas a-kassa på grund av att mitt första jobb var ett vikariat som obehörig lärare. Men jag har jobbat med annat. Senast industriell automation.

I våras gick vårt företag i konkurs, och vi blev tipsade i processen att skicka in handlingarna tidigt till a-kassan (i mitt fall lärarnas) för att korta deras handläggningstider. Så det gjorde vi alla. Och jag skrev ett brev bifogat där jag frågade dem om de hade allt de behövde. Sen när lönegarantitiden gått ut (Lönegarantiärendena behandlades direkt och betalningarna var inte försenade - detta i Västra götalands län, där många företag kånkat på grund av krisens nedskärnignar) kom dagen då den öppna arbetslösheten började och jag gjorde en ny anmälan, och skickade ett mail och frågade om de hade allt de behövde. Fick svar om att att jag snart skulle få beslut. SJU veckor senare kom det ett brev i postlådan, trots att jag är med i deras internetkassa där man kan maila direkt, att jag skulle komplettera med besultet om lönegaranti eftersom det KAN räknas som inkomst. Förra året tjänade jag 463000 kr. Jag tror jag spräcker a-kassetaket ändå, utan det pappret. Så de kräver denna uppgift som jag tycker är ganska irrelevant för ersättningsbeslutet.

Jag skickade in den omedelbart. Fick deras brev på fredag och de hade mina uppgifter inskannade och klara på tisdagen. Nu har det gått två veckor till och jag frågar dem om jag kommer hinna få nåt beslut innan månadsskiftet, då jag kanske går under på grund av dem. Svaret jag får är att de hade en "ökad ärendeinströmning under sommaren" och därför har lite längre handläggningstider. Därtill får jag två länkar innehållande en slags bortförklaring. "i media beskylls vi för att ha långa handläggningstider, men till detta vill vi komma med en rättelse, för vi är inte de enda som tar tid i processen!" nä, men jag hade alla handlingar redo innan allt började, och kompletteringen tog bara två dagar totalt.

Nio veckor är det nu, utan beslut.

Länkarna:
http://www.lararnasakassa.nu/Om-du-blir-arbetslos-/Vagen-for-ditt-arende/

http://www.lararnasakassa.nu/Om-oss/Statistik/Vad-ar-handlaggningstid/

Tomas Jonsson sa...

Jonas: Tack för dyster kommentar som bara bekräftar det jag skrivit. Jag har inte heller fått några pengar ännu.

Anonym sa...

19 dgr har nu gått sedan jag äntligen fått prata med dem. En handläggare skrev upp vad som fattades i mitt ärende.. Men än har inget hänt och när jag frågade dem ännu en gång per mail, hur det går med utbetalningen.. Så svarar de att de inte sett till kompletteringen....? En person har alltså tagit emot detta och lovat att det ska skickas ett meddelande till min haldläggare.. (eftersom man aldrig får prata med dem själv.) Men detta har således inte hänt.................

Jag ger upp snart.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Jag förstår dig. Känner själv likadant.

Anonym sa...

Nina: 4 veckor och har inte fått ersättning från A-kassa. Skriver till dem och de ber mig att ha tålamod. Fan va trött jag är på dem, inga pengar ens att betala räkningarna med. Ha tålamod när man har betalat avgift tilld em varje månad i många år, nu har ingen jobb och måste liksom be till dem. Fy fan lärarnas A- kassa ni borde skämmas!

Jonas sa...

11 veckor nu. Inget beslut.
Komplettering skickades in efter sju veckor, varpå man hamnade sist i kön igen.

Jag har fått en timanställning hos ett företag, och frågade A-kassan om jag skulle skicka in intyg. Svaret jag fick var att de vill ha intygen, men att jag ska vänta tills beslutet är taget, för att jag annars hamnar sist i kön igen (eftersom de behandlar inkomna handlingar efter registreringsdatum).

Vad är det för idiotiskt system? Borde det inte vara de som har gått längst utan beslut som prioriteras? Det här systemet är ju gjort för att förhala beslut som kan stjälpa en persons privatekonomi för många år framöver. Under all kritik. Vansinnigt respektlöst mot dem som betalar deras lön.

Anonym sa...

Jag är i precis samma läge som du... blir så förbannat less på dem när man betalar dem pengar varenda månad. Jag skickade in kompletteringarna för 2 månader sedan och fortfarande inte ett ljud från dem. Och att försöka kontakta dem verkar totalt omöjligt! Nä skärpning!!!

Jonas sa...

Jag har skickat ett beskt mail till dem genom deras "internetkassa". Jag har offentliggjort det på min egen blogg.

Mitt ärende kunde ha hanterats i korthet men jag valde att låta dem veta vad de är värda för mig och vad jag tycker om deras rutiner, istället för att bara säga det jag skulle och låta allt se ut som att jag är nöjd...

http://widarsson.com/blogg/index.php?&id=091115-brev_till_lrarnas_akassa

Anonym sa...

Jag skickade in mina papper i juni när jag visste att jag skulle bli arbetslös i augusti. Fortfarande inga pengar veckan före jul!!!! Fyra dagar före julafton kom julklappen. Ansökan avslagen eftersom jag tjänar 2000:-/månad på att göra korsord till en tidning. Jag är utbildad lärare som varit med i a-kassan i nästan 20 år!

Jeanette S sa...

Jag har oxå haft en del bekymmer men tro mig, jämfört med många andra a-kassor är dem MYCKET bättre. När jag var med i kommunal fick jag vänta i 3 månader. Då hade jag ändå ringt innan för att vara säker på att jag skickade med alla papper. Min väninna fick vänta i 4 månader på kommunals a-kassa.

Anonym sa...

Känner igen detta.Precis så här har det varit för mig med. Det är uselt!Ingenting fungerar med lärarnas. För mig tog det tre månader förra sommaren att få min första ersättning som jag var berättigad.Det är så att man kan gråta!

Anonym sa...

Hade tur i oturen när jag skulle söka akassa. Mina originalpapper skickade jag till fel adress som blev en rejäl och riskabel omväg. Däremot handlades mitt ärende ganska snabbt precis innan de stora köerna i juli. A-kassan bad om kompleteringar hit och dit men det var bra för att annars hade jag inte fått det högsta ersättningsbeloppet.

Anonym sa...

Känner igen det mesta, kompletteringar... fick vänta ungefär 8 veckor innan jag fick några pengar. Men hur mycket får man 680 kr om dagen innan skatt och det är tydligen taket, skamligt ca 8000 kr i månaden. Det är inte ens hälften av en normal månadslön. Det är fan inte klokt, nu är vi två vuxna som jobbar i hushållet men hur går det för ensam stående med/utan barn?

Anna, Lärarnas A-kassa sa...

Hej

Jag ser att det första inlägget i denna artikel skrevs för flera år sedan. Men jag ser också att flera personer med liknande problem kommenterat på texten. Eftersom den senaste kommentaren kom in i sommar vill vi berätta att vi läst era tankar och tagit intryck av dem.

Vi vet att Arbetslöshetsförsäkringen är svår att förstå och att våra medlemmar upplever det negativt då man inte får ersättning så snabbt som man hoppats. Vi vill göra det enklare för er, våra medlemmar och arbetar därför hela tiden med att förbättra oss.

Korta telefontider, långa handläggningstider och otydliga besked är problem som vi arbetat mycket med.Vi har utökat våra telefontider och vi finns nu tillgängliga måndag-onsdag och fredag mellan 9.00-15.00 och torsdagar 12.00-15:00. Om ni har frågor ring oss på 0771-33 10 00. De brev vi skickar ut ska vara enklare att förstå, och vi har därför uppdaterat all information som vi skickar ut. Vi har förbättrat vår webbsida och internettjänst, så att man enkelt kan hitta information, även när vi inte finns tillgängliga på telefon.

Vi vet att det fortfarande finns mycket som kan förbättra för er, och har därför öppnat en tips-funktion på webbsidan. Där kan ni, våra medlemmar höra av er med idéer som kan göra det enklare för er. Läs mer på lararnasakassa.nu.

Vi hoppas att dessa förbättringar ska hjälpa er om ni i framtiden behöver oss. Men vi fortsätter också med arbetet att hela tiden bli ännu bättre.

Hälsningar
Anna Jonsson
Lärarnas A-kassa

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar. Bra att ni tar till er synpunkter från oss medlemmar!