tisdag 8 september 2009

Rester av sommaren


Liljekonvaljens bär lyser frånvarande i år. I det här beståndet hittade jag bara ett fåtal knippen med bär. Dessa var dessutom skrynkliga. Jag tror inte vi haft nån frost ännu. Kan det finnas nån annan anledning till att bären lyser med sin frånvaro?

I vanlig ordning blir bilderna större om du klickar på dem.


Igår köpte jag en ny kamera. Den gamla, en Fuji Finepix, har jag tagit trettontusen bilder med och den var slut. Den var dessutom halvautomatisk och det var alltid en dragkamp mellan mig och kameran om var skärpan skulle vara. I exemplet här ovan hade den kameran lagt skärpan på marken.

Den nya kameran är en Canon EOS 1000D. Modellen kom redan förra året, men den är billig och har allt jag vill ha. Dagens bilder har jag tagit med det medföljande 18-55 mm-objektivet. Det är inte särskilt ljusstarkt. Samtliga bilder har jag tagit med brännvidd 55 mm och största möjliga bländare för att få bakgrunden oskarp. Eftersom sensorn inte är fullstorlek så motsvarar brännvidden 88 mm. Då är bländaren inte mer än 5,6.


Jag har köpt ett fast 50 mm objektiv med bländare 1,8 (brännvidden motsvarar 80 mm). Då går det att få ännu smalare skärpedjup och tydligare markera vad som står i fokus. Dock har jag inte fått det objektivet ännu.

Jag funderar på att köpa ett billigt tele. Har tittat lite bland mina egna bilder här på bloggen. De flesta bilderna klarar jag utan tele. Det är fåglar och sälar och liknande som kräver större brännvidd.

Det finns billiga 70-300 för tvåtusen spänn. Egentligen vill jag ju ha ett bra tele, åtminstone bländare 2,8, men då tickar priset snabbt i väg till många tusenlappar. Kanske det blir en kompromiss med ett fast 135 mm (motsvarar 216 mm) 2,8. Det kan man få för under fyratusen. Tacksam för råd och synpunkter på dessa funderingar!

5 kommentarer:

Elisabet sa...

Men Thomas ..., vilken UNDERBAR bild, den med ägget!!!

Pierre Edström sa...

Grattis till kameran Tomas. Härliga bilder :-)

Tomas Jonsson sa...

Tack Pierre. Jag är jättenöjd!

Jinge sa...

Jag tycker att du sk skaffa ett Sigma 70-300. Det har dessutom en macrofunktion som gör att du kan komma riktigt nära.

EOS 1000D är en mycket bra kamera, den klarar du dig länge med. Sigma 70-300 motsvarar normaloptik till 35 mm film 110-450 mm. En 135:a låter inte så listigt faktiskt.

Min uppfattning är att man klarar sig utmärkt med zoomgluggar ända upp till modefotografering.

Visst är ljusstyrka bra, men det kostar. De gånger jag behöver mer ljus så vrider jag upp ISO-talet högre :-) Det går alldeles utmärkt så länge man inte ska göra affischer av bilderna. Det börjar synas lite vid iso 2000 när man tar in bilderna i photoshop, men det är inga problem.

Jag har två gluggar idag, en 18-105 och en 70-300. Jag skulle önska att jag hade råd med 70-400 och även en 10-20 mm originalglugg.

Och vinner jag på Lotto så... :-)

Tomas Jonsson sa...

Tack för synpunkter Jinge. Kanske jag köper det där 70-300 så småningom. Det är ju mycket objektiv för 2495 kr. Närgränsen är 95 cm i macro, då kan man nog se en fluga kissa.