torsdag 12 november 2009

Tomas fotoskola - vitbalans

Något som jag är alltmer noggrann med är att ställa vitbalansen. Särskilt om jag fotograferar inomhus när det är lampor tända. Ute i dagsljus bryr jag mig inte.

När du går omkring i ditt hem nu under den mörka årstiden så upplever du vita ytor som vita. Men om du tar ett foto i glödlampans sken så blir bilden ofta lite gulaktig. Kameran anpassar sig inte så som ögat gör. Det går att ställa in en korrekt vitbalans på de flesta digitalkameror. På kompaktkameror behöver du ofta gå in i menyerna för att ändra. Det brukar finnas förinställd glödlampa, lysrör, solljus med mera att välja mellan.


Den vänstra bilden har jag tagit med automatisk vitbalans. På min Canon-kamera så kan jag enkelt göra en egen vitbalans genom att ta en bild på exempelvis ett vitt papper och sedan med några knapptryckningar förklara för kameran att detta ska vara vitt. Bilden till höger har jag tagit därefter med min vitbalans som grund och den stämmer bättre med verkligheten. (Inga justeringar har gjorts i efterhand av bilderna.)

Eftersom jag börjat fotografera en del i sporthallar där lysrören kan ställa till vitbalansen så slipper jag ifrån besvärligt gulstick i bilderna genom att bara slänga iväg en bild mot den vita sargen direkt när jag kommer dit och använda det som vitbalans.


Den här bilden där båda spelarna springer i luften har jag tagit med egen vitbalans, bländare 1,8, 1/400 s och ISO 800. I efterhand har jag beskurit den, jag har ljusat upp ansiktena eftersom det är mörkt utmed kanterna i sporthallen, jag har justerat kontrasten och skärpt upp bilden något.

När jag började fotografera innebandy så tog jag bilder utan att ställa vitbalansen. Det var ett elände att i efterhand dra ner det gula, utan att det blev pannkaka och sneda färger över hela bilderna. Så kolla din instruktionsbok för hur man ställer vitbalans så får du snygga inomhusbilder. (Glöm inte återställa vitbalansen när du går ut i dagsljus dagen efter.)

3 kommentarer:

Kjell E sa...

Jag har en IA -funktion på min Panasonic, som fixar vitbalansen i alla lägen.
Lite förargligt, när man kör på något annat program och får gula bilder.
Men ibland kan det sitta bra med.

Lasse Strömberg sa...

Det vita pappret på bilden till höger ser mest grått ut tycker jag.

Bilden på spelarna ser dock jättebra ut vad gäller vitbalansen.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Det ska vara grått. Det är mörkare där ute. Jämför med papperet som blir mörkt gult.