tisdag 5 januari 2010

Pröva dina vingar


En nötväcka och en talgoxe under inflygning mot fågelmataren. En talgoxe väntar på starttillstånd för att få lyfta.


Tre blåmesar in action. Notera att den ena blåmesen har stjärtfjädrarna utspända, men inte den andra. Mäktigt att kunna flyga!

9 kommentarer:

Elisabet sa...

Nej, men nu slår du snart personligt rekord i fina bilder Tomas!!!

Björn Nilsson sa...

De utspärrade stjärtfjädrarna fungerar nog som en slags fallskärm. Praktiskt när man som liten fågel vill "trampa luft" och hänga kvar på ett ställe. Eller "hovra" som det heter på svengelska.

Mysiga foton!

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer. Fåglar är fysiologiskt spännande – små och lätta med ihåliga ben. Men mekaniskt fulländade. Här ser man ju också vingpennornas betydelse.

mellansystern sa...

Oj vilka fina bilder1 Jag tittar ofta på din blogg. Jag har ett förflutet som pressfotograf, men är nu en amatörfotograf, då yrkesbanan tagit andra vägar.

Tomas Jonsson sa...

Mellansystern: Tack för kommentar. Jag blir glad när du gillar mina bilder. Har precis tittat på din blogg och det är en mysig beskrivning av lantlivet under helgerna.

Londongirl sa...

Helt fantastisk bilder! :-) De gör mig så glad....älskar fåglar och du har ju lyckats fånga dem så underbart med dina bilder. Imponerande!

// Lisbeth

Pelle sa...

Fina bilder, som vanligt alltså!

Tomas Jonsson sa...

Återigen tack för alla kommentarer.

Det är inte jag som ska ha äran för dessa bilder, utan fåglarna. Jag bara satte på mitt ljusstarka 85 mm-objektiv och ställde in en extremt kort exponeringstid för att slippa rörelseoskärpa. Sen tog jag ungefär 150 bilder totalt. Och när jag kände att jag hade tillräckligt med bra bilder så slutade jag fotografera. Jag valde ut 6 st bra bilder som jag har beskurit och skärpt upp.

Björn Nilsson sa...

Du kan väl dela äran med fotografins uppfinnare samt den franska regeringen som donerade denna märkliga uppfinning till mänskligheten också! Samt de kluriga japaner och andra som utvecklat digitalkameran till en liten pryl som ryms i fickan.