tisdag 19 januari 2010

Tomas fotoskola – innebandy

I höstas så började jag fotografera innebandy. Det är första gången som jag fotograferar sport på allvar. Nu efter trettio matcher så är jag nöjd med bildskörden som jag får med mig hem. Jag tänkte här dela med mig av några grundregler och erfarenheter.

För att få skarpa bilder krävs korta slutartider. 1/500 sekund eller kortare helst. Det bästa är att välja så högt ISO som är möjligt utan att det brusar. Min kamera klarar inte mer än ISO1600.


Jag har tre gluggar som jag använder. Det här är taget med min 85/1,8. Med sensorn i kameran motsvarar det 136 mm. Då når man hela hallen om man står vid mitten av långsidan. Tycker det är kul med spelarna i luften men bollen på golvet. Bilden är beskuren.

Jag hade aldrig sett någon innebandymatch när jag gjorde min fotodebut 25 september i höstas. Men nu har jag börjat lära mig spelet och försöker ligga före spelarna. Jag siktar in mig på vart passningarna ska komma, ställer skärpan och inväntar att motståndaren går in och trycker till anfallaren. Då får man bilden.


Vidvinkelbilder kan bli kul. Men det krävs att man har spelarna inom ett par meters avstånd. Ännu så har jag ingen annan vidvinkel än kitobjektivet 18-55. Bländaren 3,5 är för liten och jag får ligga på 1/250 sekunds slutartid vilket ger en viss rörelseoskärpa i bilden. Men den oskärpan kan vara effektfull och höja bildens värde. Bilden är beskuren.

På en match tar jag 150–300 bilder. Av dessa är 20–40 användbara (de är skarpa och det finns ansikten och boll i bilden). Dessa brukar jag försöka få ner till fem bra bilder. Jag beskär bilderna ordentligt – oftast är det mindre än 1/4 av bildytan som jag använder. Jag drar lite i kurvorna och ökar på skärpan. Bilderna i den här artikeln, framför allt vidvinkelbilden hade kunnat beskäras mycket hårdare, men jag vill här visa lite hur effekten blir i en vidvinkelbild.


Min 50/1,8 är nog ändå favoriten till innebandy. Det var den jag började med. Motsvarar med sensorn 80 mm och då når man nästan en planhalva. Bilden är beskuren.

Bilderna i den här artikeln tog jag i fredags 15 januari på matchen mellan Sandbäckshults IBK och Hovslätts IK. Här finns fler av bilderna från matchen.

3 kommentarer:

Love, literature and gardening sa...

Tittar in på din sida ibland när jag besöker Elisabet eftersom hon har en länk.

Det här var en trevlig liten "fotokurs" och helt fantastiska bilder. Enorm skärpa i översta bilden och den är full av rörelse trots att du inte har nån rörelseoskärpa i den.

Nu blev jag såklart själv sugen på att ta fram kameran igen - den verkar vara på vintervila i garderoben.

Jag förmodar att du inte använder blixt? Mitt nästa inköp bör nog bli ett ljusstarkare objektiv om jag ska komma nånvart med inomhusbilder.

Kjell E sa...

Tackar för kursen.
För min del tror jag två komponenter är viktigare än andra;
Snabba slutatider och spelförståelse, insikt i det man fotar.
Man kan t.o.m. kompensera längre slutartider, med att veta när det händer.

Är överens med dig om att lite rörelseoskärpa kan förstärka, men framför allt, man får bilden.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer.

Love, literature... : Nej, jag använder inte blixt. Ljusstarka objektiv är bra. Sensorerna i kamerorna blir också känsligare så att det går att ha höga ISO som kan kompensera ett ljussvagt objektiv.

Kjell E: Spelförståelse är viktigt så att man är beredd med kameran för att få situationen man söker.