Lars Ohly meddelade i kvällens Agenda i SVT1 att han inte längre kallar sig för kommunist. Han inser att det blivit en belastning för vänsterpartiet - något som bland annat avspeglas i opinionssiffrorna.
För de flesta vänsterpartister var det från början inget problem att han kallade sig kommunist. Det var bara ett ord - samma ord som Marx en gång använde. Tyvärr samma ord som en massa dikatorer använde sig av för att rättfärdiga sina nidingsdåd - trots att det då knappast handlade om nåt klasslöst samhälle.
Det här var nog det bästa Ohly kunde göra. Nu kan inte längre Reinfeldt ifrågasätta vänsterpartiets politik, för att vi "leds av en kommunist", något jag sett moderatledaren göra i partiledardebatter i brist på seriösa argument.
Och det är ju detta som media och politiska kommentatorer önskat, så nu ska de väl vara glada...?
8 kommentarer:
Han säger att han inte är kommunist, eftersom media, moderater och andra inte vill se en skillnad mellan kommunismen som den definierades på 1800-talet och epitetet som olika diktatorer valde att skydda sig bakom.
Lars Ohly försökte stå för kommunismen, så som vänstern definierar begreppet. Men eftersom media och moderater valde att ge en annan definition av ordet så fungerade det inte.
Jag tycker att Ohly har gjort helt rätt. Vad är det som skulle vara konstigt menar du?
Och jag tycker inte att Reinfeldt var seriös när han bemöter vår utrikespolitik med att den inte är trovärdig eftersom Ohly är kommunist (partiledardebatten december 2004). Tycker du att Reinfeldt är trovärdig när han säger så?
Jag anser att Ohly gör rätt, eftersom vänstern tyvärr inte längre har tolkningsföreträde, när det gäller ordet kommunism, inte på den öppna arenan i alla fall. Trovärdig är bara tvivlaren - hoppas att Ohly tillhör den gruppen. Att Reinfeldt inte tillhör den skaran är tydligt. Han förespråkar, tror jag, som Karl Bildt, den enda väggen, förlåt vägen, och sådana icke-tvivlare går det inte att lita på.
Känns skönt. Tomas är ju en Tvivlare som helst vill känna spikhålen innan han tror...
Oj, här var det intressant att läsa. Jag känner som Ellis; för mig är det som om han, L.O. bara ändrar för att det snart är valtider och ingen ska då kunna säga ...
Ungefär så.
Reinfeldt mer än Ohly? Trovärdig?
Ja, inte mindre i alla fall, säger jag, som ändå inte är moderat.
Själv blandar jag friskt. Och vet du Tomas vad som verkligen är hemskt .., tycker jag ., det är när Göran Persson sitter i tv och leeeer så där inställsamt som bara han kan och svarar, milt överseende, till någon .. oftast kvinnlig journalist. Då får jag gåshud. Rakt av.
Hade s Margot Wallström som ledare, skulle jag känna helt annorlunda och INTE för att hon är hemifrån. Ja, just ja .., du är ju kommunist, ja, då behöver du inte bry dig i det där sista .., haha.
Åjo, sossarna kan intressera mig. Mina favoritsossar som jag minns är Palme och Anna Lindh. (Dock gick Anna vilse i sitt stöd för USA:s krig i Irak och utvisningen av Egyptierna som verkställdes av USA.)
Skräcksossar är Björn Rosengren och Bosse Ringholm.
Carl Lidbom och Jan O Karlsson gillade jag också för deras rättframma stil.
Politiker som för mig känns ärliga äro: Margot Wallström, Anna Lind (gjorde), han kommunisten som jag inte kommer ihåg vad han heter, Lars Bäckström ... ? pratar ofta ekonomi, jag tycker att Reinfeldt är sansad, jag tyckte om när Alf Svensson pratade .., jag såg en gång G.Schyman segla in i en klädaffär i Sthlm och i högdragen ton meddela sitt namn, nätack, sedan dess .., Lennart Gustavsson (v), jo, mest för att jag minns honom hemifrån som en vettig människa och så en några andra.
Bosse Ringholm är ju pinsam.
Det tycker jag att Mona Sahlin också är.
Ö.h.t tycker jag att dom flesta proffspolitiker man ser i tv, är lätt pinsamma, dom är för makt-galna. När politiker börjar bjuda över några månader innan det är val, då tappar jag förtroendet för dem. Varför just då? Tror man verkligen att väljarna är så naiva.
Det är som att locka småbarn med godis. Nä, nu ska jag sova, å, så mentalt trött jag är efter bröllopet. Sov gott alla!
Nej, det är inte lätt att veta vad man ska rösta på - personerna står i vägen. Vad man kan göra, det är att rannsaka sitt inre och tänka på hur man vill att samhället ska se ut framöver. Själv vill jag ha ett samhälle, där människor mår bra och inte känner sig som förlorare, och där sådana som jag alltid uppmanas att ha ett underperspektiv i alla beslut som ska fattas.
jag tänker rösta på fredrik Rienfelt
Skicka en kommentar