I vintras skrev jag om hur bussförare vid Connex sagts upp när Buss i väst tog över kollektivtrafiken runt Mönsterås. Buss i väst provanställde chaufförerna från Connex på sex månader och därefter fick ett flertal chaufförer sluta - trots att de hade lång erfarenhet.
I dessa fall går företagen helt runt Lagen om anställningsskydd, LAS.
Själv har jag flera exempel på hur Las § 5 kringgås av kommuner. Med allas goda minne. Paragraf 5 handlar om tidsbegränsade anställningar som efter två år ska övergå till tillsvidareanställning.
Tillfälligt anställd personal inom omsorgen, liksom lärarvikarier och barnskötare kan vittna om att telefonen ringer dagligen under knappt två år. Men sedan är man "förbrukad" och telefonen tystnar. Om vikarien arbetat mer än två år inom en femårsperiod så övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
Tillsvidareanställning jml LAS § 5 liksom sysselsättningsgrad ska begränsas i så hög grad som bestämmelserna medger.I realpolitiken så finns det ingen budget för personal som inte behövs hela tiden. Därför tvingas rektorer vara försiktiga så att de helt plötsligt inte har en massa anställda som ska avlönas, men som egentligen bara behövs vid tillfälliga toppar.
Anteckningar från ledningskonferens för rektorer i Mönsterås kommun, juni 2009
Men för vikarien är det inte så muntert. Tillfälligt anställd personal som funnits i verksamheten i nästan två år har både fått erfarenhet och kan rutinerna. Många gånger kommer behovet att finnas kvar, men kanske oregelbundet vid korttidsfrånvaro.
Det finns tillräckligt överskott av mer eller mindre lämpliga vikarier för att LAS i det här fallet ska vara helt tandlös - eller till och med ett hinder som skapar arbetslöshet, när vikarien riskerar att "lasa in".
- - - - -
Andra bloggar om: las, politik, samhälle, arbetsliv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar