tisdag 17 januari 2006

Svenska media skeptiska mot spansk rättvisa

Svenskarna tycks tro att Sverige är världens bästa land. Eller är misstron mot andra länder ett sätt för att döva det egna samvetet. Det här handlar om svensken Mikael Hellström som sedan tre år suttit häktat i Spanien misstänkt för mord.

Tre år i väntan på rättegång är lång tid. Men det har ändå pågått en polisutredning och skulle den visat att mordåtalet inte håller så kan vi också vara säkra på att den häktade blivit frisläppt.

Jämför med de godtyckliga amerikanska terroristlagarna där de fängslade inte får reda på vad de konkret anklagas för. Många har suttit nästan fyra år i fängelse utan rättegång. Många har utsatts för tortyr.

Mordanklagelser är allvarliga saker. I det här fallet föll en kvinna ut från en balkong och avled den 6 januari 2003. Kvinnans pojkvän Mikael Hellström befann sig på balkongen och de bråkade. Åklagaren menar att Hellström knuffade sin flickvän. Själv hävdar han att han är oskyldig. Sanningen vet vi inte.

Tidningen Sydkusten, en svensk tidning som ges ut i Spanien, visar välmående bilder på Hellström på väg in till rättegång. Och de låter Hellström karaktärisera sin colombianska flickvän:
Enligt Hellström led hon av svåra depressioner och hade vid ett flertal tillfällen försökt ta sitt liv. Senast under julen 2002, som paret tillbringade i Sverige tillsammans med Hellströms föräldrar.
Även Expressen låter Hellström stå nära på oemotsagd gentemot den spanske åklagaren. Under rubriken "Nytt hopp för Spanienfängslade Mikael" får Hellström komma till tals:
Varför skulle jag vilja döda henne? Jag har ju alltid försökt få henne att överleva, säger Mikael.
Jag har aldrig sett Expressen låta misstänkta mördare i Sverige oemotsagda få förklara sin oskuld. Fast det är klart, att då är ju offret ljushårigt och den misstänkte mörkhårig.

Och Expressen fortsätter:
Flera kvinnoorganisationer har utan att ens ha läst polisprotokollet gjort honom till syndabock i debatten om kvinnomisshandel i Spanien.
- Jag har nu bett Sveriges konsul om hjälp att polisanmäla dessa kvinnoorganisationer, säger Mikael Hellström.
Nu under eftermiddagen uppmärksammade även Sveriges Radio Kalmar den spanska rättegången. Man intervjuade redaktören för tidningen Sydkusten och man påannonserade inslaget med att Hellström suttit häktad i tre år och riskerar ytterligare tjugo års fängelse. Nu säger man att det pågår ett mediedrev i Spanien som vill se Hellström fälld.

Radio Kalmars reporter talar med ett gråtande tonfall om att tjugo år i fängelse är lång tid. Och insinuerar att Hellström är oskyldig. Men om detta vet vi inget. Däremot vet vi att många av dem som sitter dömda i svenska fängelser dömts mot sitt nekande och hävdar att de är oskyldiga.

Spanien har betydligt generösare kriminalvårdspolitik än Sverige. För det första så finns inte det icke tidsbestämda livstidsstraffet. Dessutom tillämpas halvtidsfrigivning. Man kan också räkna bort de tre år Hellström suttit häktad. Kvar är sju år. Minns jag rätt så har även Spanien ett system där man kan arbeta under fängelsetiden och på så vis ytterligare förkorta sitt straff.

Och med tanke på hur välmående Hellström ser ut på de nytagna bilderna i tidningen Sydkust, när han förs in till rättegången, så tvivlar jag på att förhållandena i spanska fängelser skulle skilja sig mot förhållandena i till exempel de svenska fängelserna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Svenskar är världsbäst.....

... på att tro att de är det!

Anonym sa...

Hmm, jag tycker ungefär lika synd om honom just nu, som jag tycker synd om Birgit N, som var tvungen att betala sin sjukvård själv....
Stackars henne, hon som bidragit såååå mycket till den svenska sjukvården, genom att flytta utomlands pga skatteskäl.. Hpfrr
Att inte du Tomas har bloggat om detta? Dessa stackars utlandssvenskar som skriver sig här på äldre dar....

Anonym sa...

Thomas, mycket bra skrivet om spanienfängslade Mikael Hellström. Bor i Spanien och kan verkligen tala om att det INTE skrivs mycket om detta fall i spansk media. Korta kommentarer baserade på enbart fakta. I dag den 21 t.ex. ingenting om slutpläderingen igår. Har inte sett i massmedia någon som helst förföljning av den anklagade. Kanske det kunde ha varit dagarna efter händelsen, men under dessa tre år han varit fängslad - inte ett ljud!