torsdag 12 januari 2006

Centern i Kalmar län centraliserar tandvården


Det är bara ett år till val och därför förståeligt att Mönsterås centerpartistiske kommunalråd Roland Åkesson ägnar sig åt att turnera runt i kommunen och klippa invigningsband. Förståelsen är därför stor för att din tid inte räcker till för att hålla koll på det övriga som sker och planeras i kommunen.

Därför vill jag på detta anspråkslösa sätt fästa herr kommunalrådets uppmärksamhet på tandläkarmottagningen i Blomstermåla som enligt Tandvårdsförvaltningen ska läggas ner efter valet.

Din partikollega, centerpartisten Christer Jonsson, är ansvarigt landstingsråd för tandvården i Kalmar län. När vi frågade honom om nedläggningen svarade han att vi spred osanning och att mottagningen i Blomstermåla endast skulle slås samman med kliniken i Mönsterås. Men på frågan om kliniken skulle ligga på två platser svarade han att den bara ska ligga i Mönsterås.

Man kan ha synpunkter på centerpartiets sätt att uttrycka sig, men det tänker jag inte fastna vid. Till saken hör däremot att nedläggningen inte beror på bristande patientunderlag. Mottagningen i Mönsterås måste därför byggas ut och tandläkare anställas där, innan mottagningen i Blomstermåla kan stängas. Det kostar pengar.

Som högt vördade kommunalrådet säkert känner till så finns en stor skola i Blomstermåla. Det är inte bara Blomstermålabarnen som lär för livet där, utan även högstadieeleverna från Ålem och Timmernabben. Det är många barn och ännu fler tänder som ska kontrolleras och kanske lagas om tandtrollet varit framme.

Tandläkarmottagningen är inrymd i vårdcentralen. Mitt emot finns ett stort äldreboende. Det är praktiskt och sparar stora pengar i färdtjänstkostnader, då dessa människor bara behöver gå över gatan för att besöka tandläkaren. En flytt av mottagningen skulle innebära ökade kostnader för kommunen och dess invånare i form av resor till centralorten Mönsterås.

Kommunalrådet Åkesson har tidigare gjort sig känd för välvilliga satsningar på näringslivet för att skapa arbete på landsbygden. Men vad hjälper det när dina partikamrater centraliserar?

Valet står för dörren och väljarna undrar säkert om kommunalrådets syn på denna ”sammanslagning”. Vad har du Roland Åkesson gjort för att förhindra en nedläggning av Folktandvårdens mottagning i Blomstermåla och en centralisering av den till Mönsterås?

Insändare införd i
Barometern-OT, 9 januari 2005
Östran-Nyheterna, 12 januari 2005

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

"frågan om kliniken skulle ligga på två platser svarade han att den bara ska ligga i Mönsterås"

Det är precis så här man skapar politikerförakt. Jag undrar om (c) tänkt på det?
Politiker som är otydliga med vilje är en styggelse. Folk vill ha raka, tydliga besked, inget hummande när politikerna tar dåliga beslut.

Och vad säger nu centerväljarna när deras politiska företrädare gör precis tvärt emot vad deras politik går ut på, nämligen decentralisering?