måndag 23 januari 2006

Israel saboterar demokratiska val i Palestina

På onsdag 25 januari hålls parlamentsval i Palestina. Men Israel gör vad de kan för att sabotera de demokratiska valen.

Strax före jul gjorde Israel klart att man förbjuder östra Jerusalem att delta i det palestinska parlamentsvalet om en månad. Det området intogs av Israel 1967, något FN klassat som en ockupation. Där bor 200.000 palestinier.

Även EU ställer märkliga krav på den palestinska myndigheten. EU hotar med indraget ekonomiskt stöd till palestinierna om Hamas får för mycket inflytande. Men EU ska inte lägga sig i demokratiska val. Tänk om EU skulle göra klart att Sverige får inga bidrag från EU om vänsterpartiet släpps in i regeringen, eftersom vänsterpartiet är mot EU.

EU borde i stället sätta press på Israel - primärt så att alla palestinier får rösta i sitt parlamentsval. Och i nästa steg pressa Israel till att upphöra med ockupationen.

För en vecka
sedan, 17 januari, stormade israelisk polis det Palestinska folkpartiets (PPP) kontor i östra Jerusalem. Valmaterial beslagtogs och valarbetare greps och togs till förhör. En av dem blev dessutom slagen och förnedrad i cellen.

Dagen dessförinnan, den 16 januari, skedde en liknande räd mot PPP:s allierade Fida. Båda partierna ingår i den sekulariserade och demokratiska valalliansen Badil. Den 18 januuari attackerades en PPP-möte i Darna Hotel. En person arresterades.

Israel demonstrerar tydligt att man motarbetar en demokratisk utveckling i Palestina. Att USA och EU håller Israel om ryggen gör ju inte saken bättre. Det är dags för omvärlden att reagera och med kraft protestera mot Israel!

3 kommentarer:

yabosid sa...

Jag har skrivit en del om detta ämnet då jag tycker det är fascinerande att framförallt USA står och skriker om hur mycket man jobbar för demokrati men samtidigt saboterar den viktiga gräsrotsdemokratin som växt fram bl.a. i palestina. Det borde ju ses som ett viktigt steg på vägen att Hamas insett att för att åstadkomma politisk förändring så måste dom aktivt blanda sig i den politiska processen. Inte genom att manipulera och skrämma som USA, EU och Israel gör.. utan genom att ställa upp som ett parti.

Turerna kring valet har gått fram och tillbaka de senaste månaderna, i September så sa Israel att man skulle sabotera valet ifall Hamas ens ställde upp - men då sa USA i form av Condalezza Rice att man skulle tolerera Hamas involvering, då det var en del av demokratiseringsprocessen.

Men Hamas ställde upp, och Israel började sitt sabotage genom att säga att palestinier i västbanken inte skulle få rösta. I en dramatisk omröstning i Knesset så vann emellertid den rationella sidan och palestinierna i västbanken fick rösta - dock så passade man på att arrestera lite Hamas-politiker .. för att visa att man fortfarande struntar i lag och rätt antar jag.

Nu precis innan valet så kommer det även fram att USA aktivt lägger sig i och Bush-regimen skickar miljontals dollar genom sitt biståndsprogram USAID som är öronmärkta att användas för att stärka den styrande Fatah rörelsen. Detta efter nyheterna om att en majoritet av palestinska folket faktiskt stöder Hamas.

Så när dom säger sina tomma ord om att "vi vill demokratisera" mellanöstern, .. då är det naturligtvis bara nyspråk för "vi vill ha ledare som lyder oss"

Tomas Jonsson sa...

Intressant med ännu fler exempel på hur omvärlden motarbetar demokratiseringen.

Elisabet sa...

Ja, nu har jag då iaf mött min överman när det gäller att kommentera lååångt.
Å, så härligt!