måndag 2 januari 2006

Sektvarning - den som sa det, han var det!

"Vi ser vårt parti förtvina i brist på politiskt mod" skriver elva vänsterpartister på Dagens Nyheters debattsida idag. Det är mest bara kommunalråd som författat artikeln och den bjuder knappast på nåt nytt.

Å ena sidan skriver de att vi borde ta lärdom av Norge där vänstern gjorde bokslut för 25 år sedan och tog avstånd från en ideologi präglad av determinism, centralism och elitism.

Å andra sidan skriver de att vänsterpartiet borde vara progressiva och arbeta med EU:s utveckling och acceptera globala problem som kräver överstatliga lösningar.

Hmm?

De skriver att vänsterpartiet tappat tjugo procent av medlemmarna senaste två åren. "Det borde vara en uppenbar sektvarning för dem som värnar vänsterpartiet som politisk kraft" skriver de.

Tjugo procent stämmer säkert - även om vi i Kalmar län ligger stadigt, vi har pendlat upp och ner mellan 400-450 medlemmar senaste fem åren. Men det vore intressant att se hur medlemsutvecklingen för de andra partierna ser ut?

På torsdag inleder vänsterpartiet sin kongress i Göteborg. Det gör vi i en värld där orättvisorna breder ut sig. De fattigare blir allt fattigare, medan de rika ökar på sina förmögenheter. Profiten leder till att människor blir utbrända och långtidssjuka, att företag flyttar utomlands och att arbetslösheten blir norm i Sverige. Samtidigt pågår en klappjakt mot sjuka och arbetslösa människor.

Då känns det tryggt att det finns ett vänsterparti som aktivt arbetar mot detta system. Ett vänsterparti som vågar se sanningen.

Vi har enorm bredd i vårt parti. Det är naturligtvis ett resultat av att vi är ett öppet parti där våra styrelsemöten är offentliga och där vi tillåter att det är högt till tak. Vi vågar ta debatterna offentligt.

Så det där med sekt, som kommunalråden skriver, det får stå för dem själva!

1 kommentar:

Elisabet sa...

Halleluja!
Amen.

Sade herr politiker.

Hur blev middagen?