lördag 26 juli 2008

Gerda och Tre Kronor i Oskarshamn


Passerade Oskarshamn på hemvägen från Figeholm. Stannade till vid Norra kajen och träffade lite bekanta. Tog några bilder, bland annat på den alldeles nybyggda stockholmsbriggen Tre Kronor. Hon var väldigt vacker! Till höger skymtar aktern på missionsbåten Shalom och i bakgrunden Gotlandsfärjan.


Här är två sammansatta bilder. På den vänstra syns briggen Gerda. Klickar du på bilden så får du den i större storlek och kan skåda besättningsmännen som klättrar omkring uppe på råna för att beslå seglen.

Den högra bilden visar delar av riggen på Tre Kronor. Du känner igen en brigg på att den har två master med råsegel på båda masterna. Ett råsegel liknar seglen som fanns på vikingaskeppen.


En stämningsbild i motljuset. Solen är på väg ner bakom Norra skolan. Och längs kajen syns från vänster Gerda från Gävle, Hvitfeldt från Mönsterås, Tre Kronor från Stockholm, Shalom från Oskarshamn och Venus från Valdermarsvik.

Det var mycket folk som passade på att se fartygen. Många äldre, med minnen från segelskutornas tid, inspekterade från kaj när besättningen beslog seglen. Bilderna är tagna med mobilkameran och tillvridna i Photshop.

Imorgon söndag fortsätter Gerda till Pataholm som var hennes hemmahamn 1923-1936. Dit har jag bara två kilometer så det blir nog till att ta med stora kameran och trampa ner dit och klippa några bilder. Hon ligger kvar i Pataholm till torsdag då hon fortsätter till Kalmar.

Men redan på lördag är Gerda tillbaka i Pataholm på väg norrut. Så det finns alla chanser att få skåda tillbaka i historien. För den intresserade rekommenderar jag följande artikel. Och för den ointresserade lockar jag med den här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: