onsdag 13 maj 2009

Godisförbud inget för oss politiker

Idag har en enig Barn- och Utbildningsnämnd i Mönsterås rivit upp beslutet om förbud av sötsaker i skolcaféerna.

Hälsa skrivs in i skollagen (juni 2005)
Fetman ökar och blir socialt problem (september 2005)
Feta, undernärda och rika (augusti 2006)
Frukost i skolan (april 2007)
Barn och ungdomars hälsa (september 2007)

Ungdomars hälsa tycker jag, som kan ses här ovan, är en viktig fråga. Och det var med oro för ohälsan jag var med och drev igenom ett förbud mot försäljning av sockerrika produkter i skolcaféerna för några år sen.
Det kan inte vara skolans uppdrag att sälja livsmedel som försämrar hälsan.
Mitt argument från då det begav sig
Minns jag rätt så var det jag, en centerpartist och en folkpartist som var drivande. Och nämnden var oenig och jag tror vi voterade om saken men fick med oss en majoritet. Och vid ett senare möte när vi diskuterade undantag så argumenterade min oheliga allians mot förändringar och övertygade nämnden. Det var då och i denna fråga nämndens ordförande för första gången reserverade sig mot hela nämnden.

Trots goda avsikter så blev det så jäkla fel. Inga våfflor på våffeldagen. Inga semlor på fettisdagen. Ingen glass på vårkanten. Inget hembakat vid nåt festligt tillfälle.

Det var ju inte det saken gällde. Det har skapat en massa strul och godisförbudet är ett gott exempel på när vi politiker driver igenom beslut med goda avsikter, men där vi detaljlåser verksamheter som vi inte ska vara och peta i.

Bara att erkänna. Vi hade otur när vi tänkte. Nu gäller det att komma på ett nytt förslag som gynnar avsikten utan att peta i detaljer.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Jonny sa...

Intressant. Jag trodde frågor av den karaktären var något som rektor beslutade om i samråd med lärare och elevråd. Extra intressant blev det att jämföra din text med moderaten Eric Dickssons eftersom ni var på samma möte. Ni verkar ha varit på samma sida för en gångs skull.

Eric Dicksson sa...

Ja men visst är det härligt att se en Vänsterpartist som rör sig mot det mer liberala!

Tomas Jonsson sa...

Jonny: Kommunalpolitiskt brukar personkemi har större betydelse än ideologi.

Eric: Vänsterpartiet är alltid för frihet, utan att pengarna ska få styra.