onsdag 10 juni 2009

Mönsterås beslutar bryta mot grundlagen

Idag har Barn- och Utbildningsnämnden i Mönsterås fattat ett beslut som går helt emot riktlinjer som Myndigheten för Skolutveckling tagit fram utifrån domar och utslag från Justitieombudsmannen och domstolar som presenteras i skriften Politik i skolan.
Justitieombudsmannen (JO) vänder sig mot att skolor och huvudmän formulerar principer eller riktlinjer som utesluter vissa partier, men inte andra. Sådana av JO kritiserade principer kan exempelvis ta fasta på partiets storlek eller om partiet är representerat i riksdag eller kommunfullmäktige.
Ur "Politik i skolan"
De "Riktlinjer när externa organisationer önskar använda skolor eller förskolor för information" som Barn- och Utbildningsnämnden i Mönsterås beslutade om idag, men som jag reserverade mig mot, lyder:
De partier som är representerade i riksdag, Kalmar läns landsting och Mönsterås kommun erbjuds rätt att ge politisk information i skolan.
Det är rektorerna och skolchefen som förberett ärendet - men tydligen inte tillräckligt eftersom de missat Skolverkets riktlinjer i ämnet. Jag är tacksam för att jag reserverade mig. Visserligen var mitt främsta argument att vi politiker inte ska peta i detaljer utan lita till lärarnas och rektorernas omdöme. Skolverkets riktlinjer hittade jag först när jag kom hem.


Första gången jag hörde talas om det här förslaget var för en månad sedan då rektorn på en skola rev ner affischen som syns på bilden ovanför, och hävdade att han hade stöd för det genom ett policydokument som Barn- och Utbildningsnämnden skulle besluta om.

Redan då blev jag misstänksam mot policydokumentet. När jag sedan fick se dokumentet insåg jag att det inte är något som nämnden ska besluta om. Dokumentet rabblar i princip bara upp en massa saker som redan fastställs i Skollagen och Läroplanen. Därefter kommer punkten som indirekt strider mot Sveriges grundlag.

Främst bottnar det här beslutet i en rädsla för att riskera att behöva släppa in främlingsfientliga partier i skolan. Skolverket förespråkar att skolans ordningsregler används aktivt i detta arbete.
Det är av stor vikt att alla på skolan känner till ordningsreglerna. Att ha klara och kända ordningsregler ökar skolans handlingsutrymme och underlättar skolans agerande om extremgrupper tar sig själva rätten att exempelvis sprida material till eleverna.
Ur Politik i skolan
Ordningsreglerna ska vara ett levande dokument som regelbundet revideras, skriver myndigheten. Skolverket menar att diskussioner om argument och uppfattningar kring värdegrund utifrån styrdokumenten ska medvetandegöra ordningsreglerna bland eleverna.

Främlingsfientliga grupper ska bemötas, inte förtigas!
Därför tycker jag att vårt kommunalråd i Mönsterås tar lite väl lätt på att Sverigedemokraterna fick stort stöd i delar av Mönsterås kommun. I senaste kommunalvalet var det tolv röster som stängde SD utanför fullmäktige.

I det nyss genomförda valet till EU-parlamentet fick SD 163 röster i Mönsterås kommun. I senaste kommunalvalet var det 108 väljare i kommunen som röstade på SD. Betänk då att dubbelt så många röstade i kommunalvalet som i valet till EU.

Nu har också Barn- och Utbildningsnämnden hittat en metod för att stänga främlingsfientliga grupper utanför - en metod som strider mot grundlagen...

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , ,

9 kommentarer:

tomasrj sa...

Tagit bort två kommentarer eftersom de länkar till en webbplats där det framförs främlingsfientliga budskap.

Samuel Karlsson sa...

Jag håller med dig om att främlingsfientliga partier måsta bemötas med ord och inte förbud. I Södertälje har vi problemet att vi har två främlingsfientliga partier i kommunfullmäktige. Till viss del varför folk röstat på dem är för att de tröttnat på politiken som förts i Södertälje och då proteströstar de, men samtidigt så vet de inte ett dugg om vad de egentligen röstat på. Så upp till ytan med vad de verkligen tycker. Samtidigt måste vi vara tydliga med vad vi tycker i deras starka frågor, så att vi framför vår politiska ståndpunkt bättre.

tomasrj sa...

Samuel: Helt riktigt!

Jonny sa...

Mycket underligt beslut, måste man säga. Tycker inte om det.

När det sedan gäller SD så ser partiet tveklöst ut att komma in i kommunfullmäktige i Mönsterås i nästa val. Genom detta beslut kan de gotta sig än mer i sitt martyrskap och dra till sig än fler röster. Så förutom att beslutet verkar strida mot myndighetens riktlinjer, så är det ett strategiskt misstag.

Hoppas du inte tar illa upp om även jag tar upp detta på min blogg framåt kvällen.

Kerstin sa...

Hur går det med din löneförhöjning när du skriver på det här sättet på din blogg? Och du har väl fast anställning?

Jag protesterade när kommunen jag arbetade i agerade mot lagen - och blev svartlistad som sfi-lärare i hela Västsverige, för knappt 20 år sedan. Så det kan vara mycket farligare än man tror att påtala kommunernas lagstridiga ageranden - om man är kommunanställd.

tomasrj sa...

Kerstin: Jag är tillfälligt anställd och min anställning upphör om några dagar. Det räcker med att googla på mitt namn för att en arbetsgivare ska bli misstänksam. Jag har haft det så här i femton år, men det brukar alltid ordna sig så jag är inte orolig. Om jag inte får nåt lärarjobb i höst så öppnar sig nya möjligheter i andra branscher, resonerar jag.

Lasse Strömberg sa...

Politiken i Mönsterås visar med all önskvärd tydlighet att den sista idioten är ännu inte född.

Anonym sa...

Ni alla do-gooders kan ju sätta er ner och fundera ett tag över VARFÖR de sk "främlingsfientliga" partierna blivit större, och växer..
Skulle det eventuellt, kanske bero på att vi längst ner får ta den skit som ni skapar genom vansinniga beslut?
Att många anser att det multikulturella myllret raserar Sverige som en homogen enhet där misshandel, knark och våldtäkter flödar? Inte har jag något minna av att sådant florerade t ex på 60-talet i samma grad som nu. How come?
Helt enkelt, man anser massinvandringen vara den fn största faran för landet Sverige jmfrt med allt annat?
Info i ämnet finns på nätet men jag förstår att inlägg av sådana länkar medför att inlägget tas bort. (vilket nog kanske ändå görs)
Vi ska ju ändå inte få veta, bara göra som vi blir tillsagda av våra allvetande politiker och journalister.
-RS-

Kerstin sa...

Tomas:
Då får jag önska dig lycka till framöver.