tisdag 26 augusti 2008

Konsekvens saknar i utrikespolitiken

Var det konsekvent att erkänna Kosovo, men inte erkänna Sydossetien? Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt använder samma argument både för och emot. Om Kosovo lät det så här:
Det kommer att handla om en långvarig uppbyggnad av en statsbildning som ännu inte är mogen att stå på egna ben, och som under längre tid kommer att ha ett betydande internationellt inflytande över den processen.
Sveriges statsminister i Dagens Nyheter i februari 2008
Och nu om Sydossetien så låter det så här.
Det är viktigt att konflikten i Georgien kan lösas med fredliga medel. Georgiens territoriella integritet måste respekteras och vi måste få ett fullständigt tillbakadragande av rysk trupp.
Sveriges statsminister i Svenska Dagbladet i augusti 2008
Det är tydligt att Sveriges utrikespolitik är direkt underställd den amerikanska. USA:s utrikespolitik drivs med imperialistiska förtecken. På så vis är Fredrik Reinfeldts regering med och bidrar till att orättvisorna och förtrycket i världen ökar.

Det är också tydligt att i den borgerliga politiken så saknas konsekvens!

Nicke Grozdanovski om skillnaden. Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Helt rätt skrivet... Sverige och EU har blivit lydstater under Washingtons armar. Något annat kan man inte tolka dess inkonsekventa utrikespolitiska utalande.

Per S sa...

Ja, det är verkligen inkonsekvent! Förståelsen är noll för Ryssland, men så fort USA hittar på något skit så ska det applåderas.

Tyvärr var väl inte Göran Persson speciellt negativ till invasionen av Irak... och hans partifärg är väl röd, även om den inte är lika röd som Vänsterpartiet.

Anonym sa...

Bara att regeringen har vett att backa, av det jag har läst är min uppfattning att regionerna varit självständiga i över 15år och nu mer eller mindre blivit invaderade av "moderlandet" Georgien. Ryssland hade trupper på plats för att bevaka freden som vart beskjutna och hör och häpna besvarade elden. Därefter skickade givetvis Ryssland trupp till området för att försvara sina trupper och ge anfallarna en smäll på tasken.. Easy as that.

Online Thinker sa...

Propaganda går ju åt båda hållen och så också i detta fallet. Jag är så gammal att jag inte längre köper västs propaganda, men så klart inte heller den andra sidans. Sanningen kanske finns någonstans mittimellan.

Det är en farlig utveckling om Ryssar och Amerikanare på allvar skiter fullständigt i FN. Kom ihåg att det var USA-koalitionen som började med att trotsa FN med att invadera Irak baserat på rena lögner och mot folkrätten. Och nu kritiserar vi Ryssland för att göra samma sak, trots att de Ryssarna gör är på sin egna bakgård. Vilket hyckleri!

Kan tänka mig att Ryssarna är mycket förvånade över västs agerande.

Det är ingen tvekan om att meddelandet/propagandan som går ut är att det är väst som gör är rätt och det andra allianser/länder gör är fel.

Väst är så goda att vi när som helst kan bryta mot FNs stadgar och det utan minsta konsekvens. När någon annan gör det straffas de hårt. Det är tydligt vem som håller i pinnen här.

Rysslands agerande kan vara en fingervisning om vad som komma skall, d.v.s att FNs roll krymper ännu mer men jag irriterar mig mäktigt på den uppförstorning denna affär har fått.

Jag anser fortfarande att väst och USA är det absolut största hoten mot världsfreden och inte Ryssland med sin fjuttiga arme. De har lång väg att gå ännu. Det enda de har egentligen att sätta emot väst är sina kärnvapen.

Anonym sa...

Alla dessa onaturliga stater och gränser som uppkom efter Sovjets upplösning gav USA en chans att flytta fram sina positioner. Ny slår Ryssland tillbaka mot USAs skyddsling Sakasjvili.
Ryssland bör även skydda de 20 miljoner ryssar som förtrycks av en nationalistisk apartheid-minoritetsregim i låtsaslandet "ukraina". Där bor även 10 miljoner "blandade" ryssar/"ukrainare" som också förtrycks, bl.a. vill presidnenten förbjuda dem att tala ryska!, detta i ett "land" som vill vara europeiskt. Alla opinionsmätningar visar f.ö. att 70% av folket INTE vill in i Nato som presidenten vill!!
De ryska delarna i öster o. söder kommer att bryta sig loss, med rätta!

Anonym sa...

Tomas ... med en dåres logik ...

" Det är tydligt att Sveriges utrikespolitik är direkt underställd den amerikanska."

Läs istället hela artikeln i SVD och läs Tomas Ries kommentar på slutet - " – De (ryssland) lever ännu kvar på 1920-talets mentala nivå med ett slags geopolitiskt makttänkande: Att erövra ett fysiskt territorium är viktigt och man använder militär makt för det"

Läs också gärna vår utrikesministers hyfsat roliga kommentar i Financial Times:

"South Ossetian independence is a joke. We are talking about a smugglers’ paradise of 60,000 people financed by the Russian security services. No one can seriously consider that as an independent state"

Är DET inte humor, så säg ....

FT (http://www.ft.com/cms/s/0/155c31fa-745f-11dd-bc91-0000779fd18c.html?nclick_check=1)

Grabbar, Marxismen är död ... sen länge

Tomas Jonsson sa...

Angående den sista kommentaren: Jag bryr mig inte om dina åsikter, utan jag nöjer mig med att konstatera att du stödjer en imperialiststat.

Angående Bildts uttalande som citeras i kommentaren så verkar han ha missat att Nato stödjer Georgien och dess krigsmaskineri. Men det kanske inte ingår i den historia du vill förmedla.