fredag 22 augusti 2008

Systemfel bakom dödsskjutningen

Den militära skjutövningen i våras, då en 20-årig värnpliktig från Oskarshamns kommun omkom, visar på flera misstag. Och det är inte slumpen som spelat in, utan det är systematiska fel som ledde till döden. (DN, SvD)

Tänk om jag som kemilärare skulle plocka fram svavelsyra och säga "drick" till eleverna, för att i efterhand säga att det var en låtsasorder...

Militären gjorde minst tre allvarliga fel som orsakade tragedin. Först gavs ordern att stridsbåten skulle gå till olyckspositionen. Efter en stund misstänkte båtföraren att det inte kunde stämma och ställde frågan om han verkligen skulle gå dit. Svaret blev Ja.

De som skulle avlossa skott hade inte heller kontrollerat kompassriktningen utan avlossade skotten i fel väderstreck. Det var inte bara stridsbåten som träffades, utan skotten passerade dessutom utanför det militära skjutområdet. Det var bara tur att ingen civilperson träffades.

När systematiska fel inträffar som får katastrofal följd så måste det vara den högsta militära ledningen som bär ansvaret. Det är inget professionellt förfaringssätt när en övning genomförs så taffligt att vansinniga order givs. Svenska folket har ingen nytta av ett försvar som skjuter vilt mot sina egna och civila mål i fredsläge.

Andra bloggar om: , , ,

Björnbrum, Anna Gustavsson, Nicke.

7 kommentarer:

Anonym sa...

En oförlåtlig lekstuga.

Anonym sa...

Det är inget snack om saken - övningsledaren på plats bär ansvaret för det inträffade. Sedan kan man utreda om övningsledaren i fråga hade tillräcklig kompetens för att leda övningen - om inte är det ytterst regementschefen som bär ansvaret för det inträffade.

Efter mer än 20 år i Försvarsmakten och som övningsledare på otaliga skjutningar blir jag mörkrädd när jag läser vad utredningen kommit fram till. Hur i hel...te utbildar kustartilleriet sitt befäl?

Det finns en säkerhetsinstruktion - en hel dj..la bok - som talar om hur det ska gå till, och i den finns inga olkarheter! Ungdomar som ger ett år av sitt liv till försvarsmakten ska inte behöva dö för att övningsledare inte följer bestämmelserna - och än mer beklagligt är att förbandsledningen låter detta ske.
Hade det varit vilket annat förband som helst hade jag trott att det var ett beklagligt misstag - men när man ser hur Amf 1 har hanterat de värnpliktigas säkerhet genom åren är det hela åt helv..te, Ja förlåt svordomarna men saker som denna ska inte få, ocj behöver inte, inträffa.

Jag hoppas att ansvar utkrävs - och det ska rulla fler huvuden än övningsledarens!


TRIDENT

Anonym sa...

Snart kommer Lisa och Pelle hem från Afghanistan, eller nåt annat land som NATO överfallit, i svarta plastsäckar och så ska vi utreda vem som gav vilken order var och när.
Ha det så kul med ”framtiden” i NATO och EU: s bombglada led!

Anonym sa...

Kan bara eklaga den sorg som de anhöriga till Martin och hans kamrater känner.
Stackare att det än en gång måste rivaupp sina känsloroch börja om sitt sorg arbete.
Tragiskt när man läser i kvällspressen om olyckan där man hänvisar till en tidning som Värnpliktsnytt. Som i ett av sina nummerbeskrev olyckan med ren skär lögn och uppdiktad fakta.
Tragiskt när folk skaffar sig en åsikt utan att veta hälften av vad som har hänt.
Tragiskt att folks förutfattade meningar om Amfibieregementet och dess personal tar överhanden.
Tragisktnär någonsom utger sig föratt varit officer i 20 dj...a år ärså oprofesionell att han/hon ger sig på en hel yrkeskår.
Om man resonerade som denna person så skulle vi inte längre åka stridsfordon, flyga flygplan, framföra fartyg på havet eller för den delen ha en militär utbildning över huvud taget.
Vårat samhälle skulle inte heller ha några bussar, tåg eller almänna transport medel. Vi skulle inte ha någon sjukvård eller byggarbetsplatser. Tyvär händer olyckor och tyvär vältrar sig media mer än gärna i andra människors olycka.
Inget får Martin tillbaka till livet, inget av det kan trösta eller hela dem som sörger. Och inte blir det bättre av alla hobbyanalytiker som har nått form av egocentrisk självhävdelsebehov och måste synas och höras till varje pris.

Anonym sa...

Har en son som gjorde värnplikten på Amf 1 för ett par år sedan. Det var året då förra dödsolyckan skedde. Som tur var fick hans stridsbåt maskinproblem och kom långt efter de båtar som var inblandade i olyckan.

DEN gången fastställdes det att regementschefen inte var "ansvarig" för olyckan. Vad är då en regementschef ansvarig för? Maten?

Båtföraren (en värnpliktig)fick skulden. Den fastanställde (befälet)som fanns på samma båt gick däremot fri.

VEM som är ansvarig för en övning är väl något som måste vara klart FÖRE övningen eller hur? Alltså: På frågan om vem som är ansvarig för övning nn..nn.. måste det absolut finnas ett svar. Händer något behöver man väl inte leta så länge väl? Är det sedan någon underställd som begår själva felet fritar det ju inte chefen från ansvar.

Varför det är svårt att reda ut detta är för mig en gåta. Vore det inte oerhört positivt om någon person i en ledande ställning tog ansvar för sitt handlande någon gång?

Anonym sa...

Jag håller helt med Bill R angående var någonstans ansvaret skall utkrävas. I fallet med olyckan vid Sollenkroka där Statens Haverikommision konstaterade att det fanns omfattande brister kring stridsbåtsutbildningen, ändå var det endast den enskilda BESÄTTNINGEN SOM FICK BÄRA SKULDEN. Regementschefen och marinens högsta ansvariga för utbildning borde kanske ifrågasättas då brister påtalats tidigare men inte åtgärdats.

För att med det svara på Anonym som tycker att det är synd att man på fördommar utpekar Amf som sämre eller farligare så menar jag att det i vissa delar finns en grund.
Amf regementena utbildar soldater under väldigt svåra förhållanden med utmaningar som överskrider många andra miluitära utbildninger men det för aldrig tas för intäkt att ta genvägar då det handlar om säkerheten, framför allt då det kan få konsekvenser långt utanför FM.
Tänk er En stridsbåt som i 25knop krockar med en segelbåt med två barnfamiljer ombord eller då man inte tar ut risken och öppnar eld och träffar elever på studieresa i skärgården....

Anonym sa...

Jag var där ute på ön när allt hände, var själv med när olyckan in träffade och blir jävligt arg och besviken på att folk bara tror dom vet allt. Bara för att det står i aftonbladet.. Det är verkligen helt sjukt. Vem hade ni tänkt ska försvara Sverige om något händer, in då är det ni som valde bort att göra lumpen utan vi som var där och förstår att det är en viktig sak. FYFAN!