fredag 15 augusti 2008

Värsta terroristen sitter i Vita huset


Det kalla kriget är över liksom Rysslands inflytande över de tidigare satellitstaterna. Ryssland måste dra bort sina trupper. Ryssland måste respektera friheten hos sina grannar.
George W Bush, USA:s president
Kommentarer överflödiga. Fullständigt överflödiga.

Andra bloggar om: , , , , ,

Läs också Björnbrum

10 kommentarer:

Unknown sa...

Du är uppenbart förblindad av din politiska tro. Även om du ogillar när någon gjort dåligt kan/bör du inte ogilla när denna gör något bra. Men dina fasta ståndpunkter, som du vägrar att rucka på oavsett vad verkligheten visar, gör att du blir blind för vad som faktiskt utspelar sig just nu. Det är sorligt. Du är säkert en bra tänkande människa som kunde hjälpa istället för att själpa.

Denna åsikt blir säkert borttagen/redigerad, men jag hoppas att du läser och begrundar.

Anonym sa...

Man behöver inte vara kommunist eller vänstersympatisör för att inse ironin i USAs kritik mot Ryssland.

Om det är någon som har dumpat internationell rätt rakt ner i toaletten så är det USA med sitt agerande, i synnerhet de senaste 15 åren.

Dessutom ska man inte glömma att det var Georgien med sin president i spetsen som valde att skicka in trupper i Sydossetien. Att Ryssland skulle reagera var väl knappast en överraskning. Påminner kusligt mycket om hur Serbien skickade in sina trupper i Kosovo och sen fick på nöten av Nato.

Så nog har Tomas rätt när han skriver att de värsta terroristerna sitter i Vita huset. Facit säger sitt.

Anonym sa...

Visst finns det stora likheter mellan Georgien och Serbien, men i det här fallet har Ryssland aktivt bidragit till att konflikten uppstod genom att hålla separatisterna under sina armar redan innan krisen. Nu kan jag inte säga att USA inte skulle göra det samma i motsvarande situation, men att ryssarna skulle vara hjältar har jag svårt att se.

Anonym sa...

Kosovo är ett prejudikat för alla utbrytarregioner. Natos brott mot folkrätten i kriget mot Serbien har destabilliserat hela grunden för ordning och fred på många håll.

http://www.youtube.com/watch?v=9FN33NTMpLU

http://www.youtube.com/watch?v=zf84gioy8hU

Medierna har överhuvudtaget inte kommenterat bakgrunden till detta krig i Sydossetien. Varför flyr till exempel sydossetierna till Ryssland om ryssarna är så onda? Varför inte till Georgien?

Det är inte en fråga om att Ryssarna skulle vara hjältar. Det är en fråga om att de inte är ett dugg sämre än amerikanerna. Hyckleri är vidrigt.

Nicke Grozdanovski sa...

Av alla hycklare i världen är George Bush den hyckligaste av de alla

morpheo sa...

jonas behöver uppenbarligen en eller ett par historielektioner

Anonym sa...

Ryssland har sin egen dagordning, men i det här fallet är det klart och tydligt att det är georgisk aggression som ligger bakom konflikten.

Georgien anföll Tschinvali med MRLS, det gör man knappast om man inte är ute efter maximal förstörelse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_Launch_Rocket_System

På den sovjetiska tiden var Nord- och Sydossetien autonoma regioner i likhet med exempelvis baltstaterna, så går man efter det exemplet, folkomröstningarna som hölls 1992 och 2004 för självständighet plus Kosovo så har Sydossetien rätt till självständighet.

Anonym sa...

Det handlar inte om Bush. En analys av USA:s utrikespolitik de senate 60 åren visar att alla presidenter har följt ungefär samma linje, även demokrater. Samtidigt kan man spekulera i hur världen hade sett ut om inte USA hade stått emot kommunismen. Det sköttes inte snyggt, men troligen hade Sovjet inte fallit och världen hade kanske varit en enda stor kommunistisk diktatur. Jag vet inte. Man kan bara spekulera.

Anonym sa...

Anonym skriver:
Samtidigt kan man spekulera i hur världen hade sett ut om inte USA hade stått emot kommunismen.

Om man sätter sig in 1900-talets historia så ser man för det första att Sovjet aldrig hotade att ta över världen, Europa eller USA, för det andra att Sovjet var med och räddade oss från Hitler, och dessutom genom att göra den största krigsinsatsen i det kriget, med omkring 20 miljoner döda ryssar som resultat. Det var inte bara USA som räddade oss den gången alltså, som många unga människor tror idag.

Ryssland har knappast visat sig aggressivt tidigare heller, sedan Sovjets sammanbrott, medan USA hotar allt och alla, krigar i stort sett överallt i världen och/eller styr en mängd stater via deras diktatorer. Tvärtom har Ryssland visat god vilja till förnuftig politik, i och med att man släppte alla randstaterna och erkände deras självständighet. Fläckfritt är landet inte, men långtifrån den utpräglade terroriststat som USA med allierat Israel är (och nu talar jag om dess utrikespolitik, inte dess inrikespolitik).

När nu USA, med stöd av de fd randstaterna, provocerar Ryssland å det grövsta, placerar militärbaser i flera av de forna randstaterna och allt närmare den ryska gränsen, får man inte förundras över att Ryssland reagerar och surnar till. Väst har alltid hotat och bekrigat ryssarna, och det under snart 100 år. Men det förstås, ska man få kunskaper om vad som förevarit under 1900-talet, måste man själv söka kunskaper om den saken. Skolan har aldrig lärt elever vad som verkligen hände i Europa under den perioden.

Anonym sa...

/Kerstin> Stalin räddade oss från Hitler. Jovisst! Men fråga Öststaterna om dom kände sig räddade? Vad tyckte/tycker Balterna, Ukraina, Kazakstan och Vitryssland t ex om Sovjetunionen? Sen undrar jag om inte Stalin och hans NKVD stod för kanske en tredjedel av dina 20 miljoner döda under andra världskriget. USA, Frankrike och Storbritannien var livrädda för vad som skulle kunna hända om inte Stalin fick inta Berlin först. Vidare har jag inte nämnt Gulag som mördade och plågade ihjäl 20 miljoner av sina egna (lågt räknat av Anne Applebaum) Men kom inte och säj att Stalin är någon snäll mysgubbe som räddat världen.