tisdag 12 augusti 2008

Sverige tyst när USA värmer kalla kriget


Flera andra har redan skrivit det jag tänkt om striderna i Georgien och omvärldens reaktioner. Men jag måste ändå doppa pennan i bläcket i rafsa ner några noteringar.

USA fördömer Rysslands anfall på Georgien. Trots att likheterna med det amerikanska kriget i Serbien knappast kan bli större så fördöms detta av västvärlden på ett helt annat sätt än när det var USA som begick brotten mot internationell rätt.
Att det rör sig om aggressionshandlingar oförenliga med internationell rätt och grundläggande principer för säkerhet och samarbete i Europa är alldeles uppenbart.

President Medvedev säger att man har en konstitutionell skyldighet att ingripa för att skydda ryska medborgare.

Carl Bildt på sin blogg om Ryssland anfall
När man läser vad Sveriges utrikesminister skriver så skulle det lika väl kunna handla om USA:s attack på Irak. Det är tydligt att konsekvens saknas i Sveriges utrikespolitk.

Det kalla kriget har blivit varmt igen och Sverige är lika flata som alltid. Vi slickar USA medhårs och är med och understödjer de amerikanska brotten mot folkrätten. Denna brist på kurage och konsekvens inför enskilda stater är tillräcklig orsak för att verkan kan ge en bitter eftersmak.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Så var det tydligen Georgien som började, med en militär attack på Ossetien - men det sägs det inte så mycket om i svenska media - i varje fall inte i början (har inte läst de senaste rapporterna).

Desinformation som vanligt. Man kan inte lita på eller tro på någonting som skrivs i tidningarna eller rapporteras i radio och TV numer.

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Det är märkligt att media är så naiva att de går på lögnerna från Nato gång efter gång för att först i ett senare skede sätta större trovärdighet till andra källor.

Kerstin sa...

Eller så är det inte alls märkligt, utan systematik i galenskaperna!

Kerstin sa...

Maj Wechselmann har ett bra inlägg på AB kultur idag.