lördag 26 januari 2008

Dagens politiker har glömt uppdraget

radion hör jag att den borgerliga kommunledningen i Västervik ska spara nästan 40 miljoner kronor inom skolan de närmaste åren. Lärarna uttrycker oro. Själv frågar jag mig om det är invånarna som vill göra denna besparing?

Frågar man invånarna om de vill ha lägre skatt så svarar de Ja. Men frågar man samma invånare om de vill ha en bättre skola så svarar de också Ja. Frågar man Kan du tänka dig att betala lite mer skatt om du får en riktigt bra skola? så tror jag att många faktiskt skulle svara Ja. Men det har man inte frågat!

Smålandsnytt intervjuar elever
på Rödsleskolan i Oskarshamn. Smålandsnytt är för övrigt ett av de främsta nyhetsprogrammen som med respekt kan intervjua barn och ungdomar. På Rödsleskolan så är 300 av totalt 800 elever hemma i en feberepidemi.

– Förut var det väldigt pratigt i klassrummet, men nu är det lugnt och skönt, berättar eleverna. Och då undrar jag vem som har bestämt att det i vanliga fall inte ska vara lugnt men däremot pratigt. Alltså vem har bestämt att det ska vara trettio elever i klassen när det är mycket bättre arbetsmiljö om det bara är femton elever i klassen. Är det eleverna och föräldrarna tillsammans med lärarna som bestämt det?

Folktandvården i Blomstermåla är numera nedlagd. När det var borgerligt styre i landstinget så väckte centern förslaget. När det nu är socialistiskt styre så verkställdes beslutet.

Ingen politiker ville lägga ner
Folktandvården i Blomstermåla. Ändå är den nu nedlagd. Jag undrar vem som lade ner den? Var det personalen som tillsammans med Blomstermålaborna valde att lägga ner mottagningen?

En av politikernas uppgifter är att förklara sina beslut för befolkningen. Men antingen så har vi usla politiker som inte kan det. Eller så har vi oärliga politiker som inte vill förklara sina beslut. Hur har vi det egentligen med demokratin i Sverige?

För två år sedan
var svenskarna skittrötta på Göran Persson. Han attraherade inte lika mycket som Täbypojken Reinfeldt. Därför fick Sverige en ny regering i valet 2006.

Nu två år efter valet
, när siffran om 1,5 miljoner svenskar i utanförskap inte längre är aktuell, eftersom den siffran var till för att användas ”när man var i opposition”, och när alla löftena om att alla skulle få det bättre havererat i ett hav av svek om villaskatt, bensinskatt, a-kassa, sjukförsäkring med mera så är det plötsligt 20 procents skillnad mellan de politiska blocken.

Sossarna har inte fått nya väljare på grund av att man bedrivit en aktiv oppositionspolitik. Regeringen Reinfeldt har tappat allt sitt stöd eftersom man inte tar ansvar för Sverige och eftersom medborgarna inte känner att regeringen företräder dem. Regeringen göder politikerförakt genom att inte kunna förklara sina beslut!

Ändå fortsätter regeringsföreträdare med att skylla allt dåligt på omvärlden medan man själva tar åt sig äran av allt bra. Inflationen beror på USA och den minskande arbetslösheten på Reinfeldt.

Däremot förklarar man inte varför de fattiga blir fattigare och de rika blir rikare – en politik de höll tyst om i valrörelsen.

Demokratin är i kris och systemet med politiker som ska representera medborgarna fungerar inte. Det är dags att hitta ett annat system där medborgarna själva får bestämma över sin vardag!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

En fråga till dig Tomas. Hur skulle detta system fungera? Jag håller med dig att politkernas sätt bidrar till ett politikerförakt som i slutändan leder till demokatins död. Att vi har chans att påverka vilka som ska styra landet är en viktig rättighet men när ALLA visar vad de går för när de väl blivit valda gör att man istället skiter i att rösta nästa gång, för det spelar ingen roll vilket parti man röstar på (samma skrot och korn) Tacka vet jag Palme det var en rak man!

tomasrj sa...

Jag ska skriva en fortsättning med förslag till framtida system. Sveriges Kommuner och Landsting har ett projekt som heter Brytpunkt som undersökt olika metoder.

Från utlandet finns exempel på medborgarpåverkan i Brasilien, Indien och Palestina.

Lokalt utvecklas den deltagande demokratin i exempelvis skolor. Jag kommer att berätta om ett danskt exempel.

Palmes gloria faller allt lägre. Han skuld i IB-affären och falska spel i Bordellhärvan tycker inte jag visar att han var särskilt "rak".

Anonym sa...

Det visar att även en perfekt man har sina mänskliga sidor eller vad säger du om dina "kamrater" som har ett mer blodigt förflutet. Vi ser hur utvecklat demokratitänket är i skolorna när SD är ett av de största partierna i skolvalen i vissa regioner tex din region. Vad gör ni där för att motverka detta!

tomasrj sa...

Vad gör du själv? Och vad förväntar du dig att jag ska göra?

Anonym sa...

Jag jobbar väldigt aktivt inom min yrkesutövning med att inte få politikerförakt i samhället. Är vi inte alla människor eller vad tycker du? Verkar genom din blogg kunna utläsa ett visst "gnäll" emot vissa grupper som du inte verkar se som människor. Och vad gör människor jo misstag eller kan du nämna någon felfri?

Anonym sa...

"Politikerföraktet" är väl ganska naturligt om man tänker på att antalet förtroendevalda, de som fakikt har och kan ha kontakter med folk, har minskat från ca 250000 1960 till 35000 före senaste valet 2006. Den största slakten skedde iofs runt 1970 när kommunsammanslagningarna var., redan 1977 var man nere i 50000 förtroendevalda. Men det visar en slags paradox som definitivt inte talar för att demokratin blivit mer representativ eller bibehållit någon slags representationsnivå, utan snarare tvärtom. Paradoxen är: Befolkningen i Sverige har ökat med ca 1,5 miljoner på femtio år, men antalet förtroendevalda har minskat radikalt sedan dess.


Som människa var Palme större jämfört med många andra politiker, men samtidigt är jag tveksam till om de arbetarskyddslagarna utgör någon slags verklig reform. LAS var definitivt en bra lag, men jag skulle hellre kalla MBL "tuta-och-kör"lagen än Medbestämmandelag.


(alla statistiska uppgifter har jag tagit från Anders Isakssons "Den politiska adeln").

tomasrj sa...

Anonym: Tack för intressant kommentar med bra siffror.

Som komplement till dina siffror kan man också lägga till att de politiker som finns kvar styrs i allt högre grad av EU:s regelverk. Deras handlingsutrymme har minskat.

Anonym sa...

Tja, lite mer jordnära: bor du i norra Blomstermåla, vid Åfors?.
Verkligen upprörande att lägga ned Folktandvården. Åkesson vann valet -82 och har styrt sedan dess - redan då talades det om att de skulle bygga cykelvägar mellan B-måla, Ålem, Timmernaben, Mönsterås och sedan tillbaka. Den senare vägen är väldigt smal, mycket tung trafik etc.

Hört talas om Babak Rahmi förresten? Dilsa och Stael von Holstein (vad hör han där) verkar ha slagit ihop sina huvuden.

/B-måla

tomasrj sa...

B-måla: Jag har precis flyttat från Blomstermåla och bor nu utanför Ålem.

Cykelvägar är bra och där måste jag säga att Mönsterås faktiskt ligger i framkant, även om det, som du påpekar, tagit 25 år att förverkliga. Nu blir det cykelbana mellan Blomstermåla och Mönsterås.

Jag känner inte till namnen du nämner.

Anonym sa...

Hej Tomas!

Babak Rahmi ger ut Mana, som hotades av sänkt - eller indraget presstöd (kulturtidskrifter) - efter det att Dilsa Demibag-Sten fann tidskriften antisemitisk etc. Sydsvenskan hade en väldigt konstig vinkling av det hela. Johan S von H är ny medlem av kulturrådet och kan väl tjänstgöra som dagens brist på borgerlig kulturpolitik (ty den har ju varit bra och staten har ersatt den gamla mecenaten) Nu vill dock inte den nya staten (alliansen) göra detta längre...

Johan Norberg har f.ö. tvålat till DN kultur ganska ordentligt - något du skulle kunna länka till. Andreas Malm är ungefär som Inger Segelström - dagens skolastiker!

Vad anser du f.ö om statlig imamutbildning?

B-måla

tomasrj sa...

B-måla: Fördelningen av pengar till tidskriften Mana doftar politisk fördelning lång väg.

Här håller jag med Johan Norberg om hans syn på DN Kultur. Jag hörde en debatt mellan Norberg och Schottenius (är det hon som är chef på kulturredaktionen?). Visserligen mest pajkastning, men jag tror att Norberg har rätt i att DN Kultur inte bevakar utbudet allsidigt, utan väljer "finkultur" framför mer folklig kultur.

Det är ju upp till en fristående tidning att själv bestämma var man vill lägga ribban. SR och Svt har ett public service-ansvar som förpliktigar. DN har det inte, men vill ändå påskina att man är seriösa och allsidiga, men hur är det egentligen...?

Imamutbildning har jag inte funderat över.