fredag 22 september 2006

Simulerande apatiska barn var bara rykten

För ett år sedan rullade de apatiska flyktingbarnen runt i media. Aptiskheten antogs bero på simulering eller på förgiftning. Det skedde i en tid då tjänstemän på Migrationsverket firade avvisningar med champagne på fredagseftermiddagar, och då Migrationsverket polisanmälde simulerande apatiska flyktingbarn.

Uppdrag granskning i Sveriges Television visade i veckan hur alla dessa simulerande barn slutar i ett intet. Det finns inte ett enda fall där detta bekräftats.

Tvärtom visar programmet att migrationsminister Barbro Holmberg ljuger då hon säger att apatiska barn bara är kända i Sverige efter år 2002. Det finns belagt runt om i hela världen och forskande barnläkare beskrev fenomenet redan på 1950-talet. Men den expertis som ifrågasatt ryktena har inte fått komma till tals i regeringens rapport om barnen.

Däremot har de experter som drivit teser om att barnen simulerar fått stort utrymme. Men ingen av dem har träffat mer än något enstaka apatiskt flyktingbarn. Ingen av dem har träffat något simulerande apatiskt barn. Däremot har de hört rykten om simulerande barn som de spridit vidare till media och regeringen - men inte berättat för sina överordnade chefer som har klinikansvar.

Det hela blir makabert när det slutar hos två främlingsfientliga personer. Den ena personen Mats Strandberg är affärsman med förflutet i både Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. Han har inga belägg för sina påståenden utan det är bara en "intiutiv känsla", som han uttrycker det. Den andra personen är läkaren Thomas Jackson som aldrig träffat apatiska barn och som är "väldigt mycket emot mångkultur" och som menar att barnens beteende är exempel på kulturella beteenden från andra länder, ungefär som "hedersmord och kvinnosynen". Strandberg och Jackson har dessutom tankar om att starta ett gemensamt socialkonservativt parti.

Det är dessa åsikter som till slut används som sanning av migrationsminister Barbro Holmberg i debatt i riksdagen. Det är Thomas Jackson som är den auktoriet som regeringens utredning lutar sig mot.

Vänsterpartiets Kalle Larsson citerar i programmet den socialdemokratiska regeringens förhandlare i förhandlingarna kring den tillfälliga asyllagen. Kalle frågade förhandlaren varför sossarna driver den här flyktingpolitiken och fick följande svar:
Om vi inte driver den här politiken så kommer ett främlingfientligt parti in i riksdagen i nästa val.
Regeringens förhandlare
Det bekräftar vad jag skrev för en månad sedan om samma ämne.

För ett år sedan bloggade jag och berömde Migrationsverkets anmälningar av misshandlade flyktingbarn. Men redan en vecka senare hade jag anledning att ta tillbaka berömmet. Ytterligare någon vecka senare kommer e-brevet ut om champagnen i samband med en "lyckad avvisning". Gemensamt för allt detta är att det handlar om samma tjänsteman, Annica Ring. Tillsammans med barnläkaren Marie Hessle så kokar de dessutom ihop historien om att de apatiska flyktingbarnen simulerar.

Så medan drevet i Sverige handlar om nån statssekreterares oringda telefonsamtal efter tsumanin så pågår en ännu värre skandal där barns sjukdomssymptom misstänkliggörs och där de experter som är kritiska tystas ner och där i stället ryktesspridare med rasistisk bakgrund får hela utrymmet i en regeringsrapport. Det är en skandal.

Titta på teveprogrammet här. Om detta må ni berätta...

2 kommentarer:

drCarl sa...

ska ta och köpa den nyutkomna boken i ämnet, blir så otroligt frustrerad och arg när man hör om sånt här. Så här får det inte gå till! Det värsta är ju att inget händer, utredarna jobbar på med nya utredningar som inget hade hänt.

Tomas Jonsson sa...

Inlägget är tre år gammalt. Men oavsett regering så har flyktingpolitiken bedrivits på samma sätt, och som du skriver "utredarna jobbar på med nya utredningar som inget hade hänt".