onsdag 31 december 2008

Sjutton bilder från ett år på ny plats


Som vanligt vid årsskiftet så kommer en liten nyårskrönika där jag försöker sammanfatta mitt gångna år. Jag har den här gången valt att placera ut små skyltar på en karta och satt en liten siffra intill. Bilden är klickbar så du kan se den lite noggrannare. Nedanför följer en beskrivning till var och en av de sjutton bilderna från 2008.

1. Lasse och Gunilla i Ålatorp.
Jag inledde året med ett besök hos Fotolasse och hans fru på landet i trakterna av Lenhovda. Bland annat var vi nere vid sjön Alsterns snöklädda strand där Alsterån börjar.

2. Flytt till Strömsrum.

Det bästa jag gjort under året var att flytta. Direkt efter nyår så började jag planera min flytt. Bland annat målade jag om rummet som skulle bli kontor. Under januari köpte jag en del nya möbler innan jag lämnade Blomstermåla och flyttade över till östra sidan av E22 till adlig mark med brokig historia som bland annat Gustav Vasa ägt en gång i tiden.

3. Polisen får inte äta i fred.
Jo, allt jag skriver är inte snällt. Ibland är jag bara plumpt elak, som när jag inte låter polisen få äta i fred utan att raljera över deras byråkratiska ineffektivitet.

4. Nicke på Åforsteatern.
Min bloggande kamrat Nicke från Emmaboda bjöd ner mig för besök på Åforsteatern i mars.

5-7. Min hemmiljö.
Nu har jag bott ett år i min nya bostad. Omgivningen börjar kännas som hemma. Närmiljön är bedårande med vackra ekhagar, närhet till havet, Alsterån som rinner precis utanför huset och en vacker herrgårdsmiljö med långa fina alléer. Vad mer kan man begära!?

8. Hembygdsengagemang.
Jag har kvar mitt engagemang som sekreterare i Hamnmagasinets Vänner i Figeholm. Bland annat brukar jag sköta vår representation i Hembygdsrådet i Oskarshamn. Där träffas de ideella museiföreningarna och utbyter erfarenhet och gör upp om bidragen från kommunen. Bilden är från vårt möte i Kristdala i juni.

9. Midsommar i Figeholm.

Jag glömmer inte Figeholm - platsen där jag växte upp och som ändå får mig att rysa av melankoli när jag är på återbesök. Här är det midsommarfirande. Grabben på bilden brukar följa mina förehavanden på webben och då och då plita en kommentar här.

10. Henrik och Karolinas sommarfest i Malexander.

Under året så har jag mestadels hållt mig i närmiljön. Dock gjorde jag som vanligt en avstickare till Henriks föräldrarhem i Malexander, invid Sommens strand, i Östergötland och den traditionella sommarfesten. I år var dock vädret ostadigt och den lilla musikfestivalen ägde rum inomhus.

11. Partiell solförmörkelse.
Naturfenomen är alltid spännande för en naturvetare. När solens strålar delvis doldes av månen så fångade jag det på bild genom en finurlig konstruktion.

12. Gerda och Tre kronor och andra skutor.
Är man före detta intendent på ett sjöfartsmuseum så måste man få titta på lite skutor då och då. Sjöfartsvännerna i Oskarshamn har de senaste åren byggt upp en sjöfartsfestival som lockar fina fartyg.

13. Avdelningen roliga ortsnamn.
Skylten hittade jag mitt på Öland. Kommentarer överflödiga.

14. Äppelkart vid en fyr på Oknö.
Jag gör gärna små utflykter i hembygden. Oknö utanför Mönsterås är en återkommande plats. I, II.

15. European social forum i Malmö.
Egentligen så är jag väl mer skrivbordsradikal än plakatkommunist. När European social forum ägde rum i Malmö i september var jag dock med och demonstrerade. Det är alltid kul att träffa likasinnade!

16. Lillebror på besök.
Har man en enda bror som valt att bosätta sig utanför Kiruna så blir det inte så många syskonträffar. I oktober var brorsan här nere och hälsade på. Vi åkte över till Öland där vi bland annat besökte Gråborg.

17. Terrorn mot Gaza.
Året avslutades i krigets tecken. Israel utsätter palestinierna för nåt som för tankarna till förintelsen på 1940-talet. Att vända andra kinden till känns avlägset. Det är märkligt att den israeliska militären tillåts mörda palestiniernas demokratiskt valda regeringparti utan att omvärlden reagerar.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Tomas! Ville bara bekräfta att jag är med i år också.

God fortsättning och ny regering nästa år önskar

Pelle

Tomas Jonsson sa...

Tack Pelle. Låter bra! God fortsättning.

Nicke Grozdanovski sa...

Trevlig att läsa om ditt 08 som du redovisar och reflekterar på ett trevligt sätt. God Fortsättning kamrat